Vutitrenn õpetab lastele ka hoolivust

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpalliklubi Welco peatreener Siim Valtna juhendas teisipäeval Tamme staadioni harjutusväljakul laste trenni. Valtna peab tähtsaks, et iga laps saaks piisavalt tähelepanu.
Jalgpalliklubi Welco peatreener Siim Valtna juhendas teisipäeval Tamme staadioni harjutusväljakul laste trenni. Valtna peab tähtsaks, et iga laps saaks piisavalt tähelepanu. Foto: Margus Ansu

Varem vaid täiskasvanud amatööridele keskendunud Tartu jalgpalliklubi Welco alustas septembris laste treeninguid ning lõi Welco jalgpalliakadeemia. Noored ei saa akadeemias ainult jalgpalliharidust, vaid klubi tegeleb ka väärtuskasvatusega.

Seitse aastat tagasi klubi luues polnud Welcol suuri eesmärke, vaid mängiti eelkõige enda lõbuks. Jalgpalliklubi praeguse tegevjuhi ja peatreeneri Siim Valtna sõnul tuli nii klubisse kui ka väljaku kõrvale mänge vaatama aga üha rohkem rahvast ja seega on järelkasvu treenimine areneda sooviva klubi loomulik käik.

Arvestamine ja empaatia

Welco jaoks on lisaks mängust rõõmu tundmisele ja spordile oluline kasvatada häid inimesi. Siim Valt­na tegevjuhina mõtleski, kuidas seda noortele edasi anda.

«Welcol on väga palju vabatahtlikke ja oleme üks suur kogukond, mis tähendab, et meie jaoks on lisaks jalgpalli mängimisele ka paljud teised asjad klubis tähtsad,» ütles Valtna. Lisaks jalgpallurite treenimisele tahabki klubi noortest kasvatada hoolivaid ja sotsiaalseid inimesi. Selles toetab noortetööd vabatahtlik sotsiaaltöötaja Madli Põldoja, kes on jalgpalliklubi üks fännidest.

Põldoja rääkis, et eesmärk on luua lastele väärtuskasvatuslik programm, mis töötaks koos treeningutega. «Nendest mitte ainult jalgpallureid kasvatada, vaid kaasata lapsi jalgpallivälisesse tegevusse, mis õpetaks näiteks üksteisega arvestama ja kasvataks empaatiavõimet,» selgitas ta.

Põldoja ütles, et üks mõte on näiteks Tartu koduta loomade varjupaiga töötajaid aidata ning seal koertega jalutada või varjupaigale annetusi koguda, et midagi üheskoos ette võtta. Plaanis on tegevust koos isade-emadega ja korraldada turniiri vormis perepäev, millest saaksid osa võtta kõik pereliikmed.

Tähelepanu kõigile

Kuna jalgpalliakadeemia alustab täiesti algusest, oodatakse trenni esialgu ainult 1. ja 2. klassi lapsi. Valtna tõdes, et tema eesmärk pole kutsuda lapsi kokku, et neid trenni saada, vaid eelkõige soovib ta oma tööd hästi ja südamega teha, et huvilised sooviksid ise tulla.

Peale Valtna õpetab noori ka treener Jürgen Masing. Peatreeneri sõnul on rühm alguses küll väike, aga siiski on oluline, et oleks mitu treenerit, et tähelepanu jaguks kõikidele.

Trennid on teisipäeviti ja neljapäeviti. Siiamaani on Valt­na juhendanud kaht trenni ja tema sõnul on nii väikestele lastele väga oluline, et oleks lõbus ja jaguks mängulisust.

«Ma ei hakka kohe alguses tehnilisi asju õpetama, kõik tuleb mängu kaudu,» rääkis Valt­na. Ta lisas, et nii õpetab ta kogu aeg jalgpallielemente.  

Kuigi esialgu toimuvad trennid kõige pisematele, on Valtna sõnul kõik alles algusjärgus ja kui akadeemia areneb, pakutakse kindlasti treeninguid erinevas vanuses noortele.

Jalgpalliklubi Welco

• Asutati aastal 2008

• Üle 90 liikme

• Septembris alustas 1.–2. klassi laste treeningutega

• Lisainfo www.jkwelco.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles