Kultuuriteadlased uurivad konverentsil aega

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homsest laupäevani peab kultuuriteooria tippkeskus Tartus sügiskonverentsi «Aeg kultuuris: vahendamine ja esitlus,» kus kultuuriteadlased arutlevad aja mõiste üle erinevate uurimisvaldkondade vaatepunktist.


Kultuuriteooria tippkeskuse kultuurikommunikatsiooni uurimisrühma juhi ning konverentsi peakorraldaja Halliki Harro-Loidi sõnul on ürituse põhiteema aeg ja sotsiokultuuriliste aegade paljusus. «Konverentsi üks eesmärke on võrrelda erinevate distsipliinide ajakäsitlusi, otsida nende omavahelisi kokkupuutepunkte ja erinevaid diskursiivseid tõlkevõimalusi,» ütles Harro-Loit pressiesindaja vahendusel.

Kokkusaamisel esinevad ettekannetega 44 uurijat Eestist, Soomest, Lätist, Rootsist, Poolast, Venemaalt, Ungarist, Itaaliast ja mujalt. Peaesinejad on maailmakuulsad ajateoreetikud Eviatar Zerubavel Rutgersi ülikoolist (USA) ja Carmen Leccardi Milano Bicocca ülikoolist (Itaalia), kes on mõlemad uurinud sügavuti aja sotsiaalset mõõdet.

Prof Zerubavel kõneleb kognitiivse sotsioloogia aspektist ühiskondlikult väljakujunenud mõttemustritest ning prof Leccardi tänapäeval lääneriikides valitseva «ajakiirenduse» mõjust ajatunnetusele ning poliitilistele arusaamadele, sealhulgas demokraatia toimimisele.

Sügiskonverentsi raames korraldab kultuuriteooria tippkeskus 30. oktoobril von Bocki majas (Ülikooli 16) põhikooli ja gümnaasiumi õpetajatele suunatud aruteluseminari «Õpetaja kui kultuurimälu vahendaja». Ürituse eesmärk on osutada kultuuriloo käsitlemise eri aspektidele koolis ning pöörata suuremat tähelepanu teadustulemuste kasutamisele õppeprogrammides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles