Ülenurme võõrustab Coubertin’i mänge

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülenurme gümnaasium ja direktor Olev Saluveer.
Ülenurme gümnaasium ja direktor Olev Saluveer. Foto: Sille Annuk

Hiljuti Slovakkiast Pierre de Coubertin’i noortefoorumilt ja mängudelt naasnud Ülenurme gümnaasiumi delegatsioon tõi koju kaasa nii häid tulemusi kui ka teatepulga – järgmised Coubertin’i mängud on nende korraldada.

Aastal 1997 alguse saanud Coubertin’i noortefoorumit peeti kümnendat korda ning olümpialiikumisega samas vaimus püüeldakse neil kokkusaamistel keha ja vaimu harmoonia poole, rääkis Ülenurme gümnaasiumi direktor Olev Saluveer. Nii tuli ka võisteldes proovile panna nii füüsis, teadmised kui osavus.

Hüppekast jäi lühikeseks

Seitsmele Ülenurme gümnaasiumi õpilasele lõppes suvepuhkus võrreldes teistega paar päeva varem, sest juba 29. augustil tuli Slovakkias kohal olla. Osalejaid oli kõigilt viielt kontindendilt, kokku 19 riiki. Kaugematest maadest lõid kaasa näiteks Brasiilia, Austraalia, Lõuna-Aafrika Vabariik, Argentiina, Jaapan aga ka Aafrika riigid nagu Zimbabwe ja Keenia.

Võistlus algas tegelikult juba märksa varem. Nimelt pidid noored esitama aruande, et nad on viimasel ajal vabast tahtest tegelenud heategevusega. «Meie noortega on see pool lihtne: kes on olnud võistlustel kohtunik või aidanud vabatahtlikuna kaasa näiteks Tartu maratoni korraldamisel,» loetles Saluveer. Samuti tuli debateerida spordis olulistel teemadel.

Mängud algasid teadmiste proovilepanekuga. Seejärel tuli osaleda viiel spordialal: 60 meetri jooksus, ujumises, krossijooksus, kaugushüppes ning võistelda korvpalli täpsusvisetes. Kooli viimase aja üks nimekamaid õpilasi - Hans-Christian Hausenberg – oli oodatult parim kaugushüppes. «See tekitas omajagu elevust kui palusime, et äratõukepakk tõstetaks Hausenbergi jaoks meetri jagu kaugemale,» märkis Saluveer.

Nii sai noor kegrejõustiklane teha enda tasemel hüppeid ning lõpetas tulemusega 7.15. Ka teadmistevoorus oli Hausenberg eestlastest parim.

Saluveeri kinnitusel pidid sportlased mängude medali saamiseks osalema hästi kõigil aladel. Mitte kõigil see ei õnnestunud, ülenurmekatel aga küll.

Umbes 200 külalist

Uued Coubertin’i mängud tulevad 2017. aastal juba Ülenurmel. Külaliste võõrustamisega saab kool direktori hinnangul hakkama, sest igast riigist tohib osaleda vaid üks kool ja nii ulatub siia saabuvate noorte hulk umbes 200 inimeseni. Ilmselt viiakse osa alasid läbi ka Tartu linnas, tõdes Saluveer.

Kas teate?

10. Pierre de Coubertin’i noortefoorumit peeti tänavu 29. augustist – 5. septembrini Slovakkias Piešt’any`s.

11. noortefoorum tuleb 2017. aasta suvel Ülenurmel ja Tartus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles