Koolid liiguvad nädala vältel spordilainel

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miina Härma gümnaasiumi 7. klassi neiud veetsid eilse pärastlõuna üheskoos kooli ees pesapalli mängides.
Miina Härma gümnaasiumi 7. klassi neiud veetsid eilse pärastlõuna üheskoos kooli ees pesapalli mängides. Foto: Kristjan Teedema

Praegu on esmakordne üleeuroopaline spordinädal, mille peamised osalejad on õpilased. Koolid pakuvad mitmesugust tegevust, mis paneks õpilasi rohkem liikuma ja tervislikele eluviisidele mõtlema.

Tartumaal on spordinädalal registreeritud 67 sündmust. Näiteks Miina Härma gümnaasiumis (MHG) algasid üritused teisipäeval, mil ühe vahetunni ajal tantsis kooli ees üle saja õpilase.

Eile võtsid MHG 7.–9. klasside noored omavahel mõõtu pesa- ja jalgpallis. 7. klassi õpilased Katariina Koemets ja Agnes Tuule Nöps rääkisid, et nende koolis on nädala jooksul palju sportlikku tegevust.

«Teisipäeval olid tantsulised vahetunnid, kus tegime mitmesuguseid harjutusi ja rahvatantsu. See oli väga lõbus,» ütles Koemets. Ta arvas, et selliseid vahetunde võiks koolis tihedamalt olla.

Katariina Koemets ja Agnes Tuule Nöps käivad küll tantsutrennis ja jalutamas, kuid nad arvasid, et tegelevad sellel nädalal spordiga kindlasti rohkem kui tavaliselt.

Karlova kool keskendub täna samuti tantsulistele vahetundidele. «Õpilasesindus on pannud paika mitmesugused tantsulised kavad ja seega on hariduslik pool ka mängus, sest lapsed õpivad eri stiile tundma,» rääkis Karlova kooli huvijuht Jandra Mölder.

Ta lisas, et üleeuroopalisel spordinädalal ei osale ainult õpilased, vaid liikumisele mõtleb terve koolipere.

Karlova koolis tähistatakse reedel spordinädalat spordipäevaga, Miina Härma gümnaasiumis võtavad homme klassid omavahel mõõtu aga selles, kes kooli tulles kogub kõige enam kilomeetreid.

«Kõigil, kes tulevad jalgsi, lähevad kilomeetrid otse kirja. Nendel, kes tulevad rattaga, korrutatakse läbitud vahemaa 0,5-ga,» ütles MHG kehalise kasvatuse õpetaja Jannar Tähepõld. Ta lisas, et auto või bussiga tulijad kilomeetreid kirja ei saa.

MHG õpilane Katariina Koemets ütleski, et tavaliselt tulevad nad klassiõega kooli autoga, sest elavad koolist kaugemal, kuid reedel on plaanis kindlasti jalutada.

Spordinädala projektijuht Aivo Normak rääkis, et erinevad asutused kogu Eestist said end juba kevadel spordinädalale kirja panna. Ta ütles, et osalejaid kokku võttes selgus, et kampaaniaga liitujaid on palju ning sellest ka otsus, miks spordinädalal keskenduda eelkõige koolidele.

Normaku sõnul on Tartumaa koolid kindlasti aktiivsuselt esiotsas. Tema sõnul on  spordinädala kõige aktiivsem kogukond Narva linn, kus tema andmetel on kaasatud kõik lasteasutused.

Üleeuroopaline spordinädal

• 7.–13. septembrini

• Ligi 457 sündmust kogu Eestis, kaasatud üle 100 000 noore

• Tartumaal 67 sündmust, kaasatud 37 lasteasutust

• Lisainfo: spordinadal.ee ja Facebookis lehel «Eestimaa liigub»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles