RMK ehitab Tartumaale 15 kilomeetrit metsateid

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK Kõõru küla metsatee Saaremaal.
RMK Kõõru küla metsatee Saaremaal. Foto: Kaupo Kikkas

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) tellimusel taastatakse sel aastal Tartumaa metsades 15 kilomeetrit metsateid ja rekonstrueeritakse metsakuivendussüsteeme 1030 hektari suurusel maa-alal.

RMK teatel tuleb vanu kraave puhastada ja vanu metsateid taastada, et metsale oleks parem ligipääs ja lihtsam oleks teha metsatöid.

RMK metsaparandustalituse juhataja Margus Reimann rääkis, et üks objektidest on kohe Tartu külje all Vesneri külas ning kaks objekti asuvad Võnnu vallas.

«Vesneri külas Mikureinul tehti 190 hektarit maaparandustöid ja taastati 2,4 kilomeetrit teid,» ütles Reimann. «Võnnu vallas on kokku 840 hektarit maaparandust ja teid taastatakse 10 kilomeetrit.»

Reimann rääkis, et Tartumaal metsakuivendussüsteemide rajamise ja teede taastamise käigus viidi Võnnu vallas Kõnnus läbi ka väikeveekogude taastamise projekt.

«Tegime kraavidel sügavamaid kohti sisse, et konnadel ja teistel kahepaiksetel oleks võimalik jätkusuutlikult elada,» lausus ta.

Tööd valmis oktoobris

Need kolm objekti antakse RMK-le üle septembri lõpus või oktoobri alguses. Tööd lähevad Tartumaal maksma 775 000 eurot.

Reimanni sõnul pole tegu aga ainsate Tartumaa projektidega. «Tiba üle 100 000 euro maksab projekt Vara valla ja Alatskivi valla kandis, see saab valmis tuleva aasta septembris,» rääkis ta. «Seal tehakse samamoodi maaparandust 1700 hektaril maal ning teid parandatakse 21 kilomeetri pikkuses.»

Eestis kasvab RMK hinnangul igal aastal tänu metsakuivendusele ligikaudu üks miljon tihumeetrit puitu rohkem. Parem metsateede võrgustik on oluline jällegi metsatulekahjude kustutamisel ning muudab metsas liikumise mugavamaks seenelistele-marjulistele ja matkajatele. 

Kõige enam tehakse metsaparandustöid tänavu Pärnumaal ja Ida-Virumaal. Kogu Eestis ehitatakse ja uuendatakse sel aastal RMK tellimusel 489 kilomeetrit metsateid, kuivendussüsteeme rekonstrueeritakse 23 800 hektaril. Sellisteks investeeringuteks ja regulaarseteks hooldustöödeks kulub 23,3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles