Linn seadustab illegaalse peatuse

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise mäel teatri juures on kõnniteele pandud metallpostid, et eraldada jalakäijate ala tulevasest taksopeatusest.
Vanemuise mäel teatri juures on kõnniteele pandud metallpostid, et eraldada jalakäijate ala tulevasest taksopeatusest. Foto: Kristjan Teedema

Vanemuise teatri juures kõnniteel aastaid toiminud taksopeatus on ebaseaduslik ja seal kliendi peale võtmise eest võiks taksojuhti karis­tada. Linn kavatseb olukorra lahendamiseks taksopeatuse seadustada.

Hulk kaebusi on tulnud selle peale, et Vanemuise ees nõlval laial kõnniteel on taksod parkinud ja tegu on valesti parkimisega. Nüüd on linnavalitsus lasknud sinna paigaldada metallpostid, et eraldada jalakäijate ala taksodest ja ühtlasi lihtsustada menetlusteenistuse tööd, nagu selgitas Tartu abilinnapea Valvo Semilarski.

Vähe sellest, et selles kohas ei tohiks parkida, seal ei tohiks taksod ka kliente oodata.

Tartu ühistranspordi peaspetsialist Madis Oona ütles, et taksopeatuste nimekiri on kinnitatud ja seda paika loetelus ei ole.

Tartu liikluskorraldusteenistuse juhataja Martin Nelis selgitas, et takso võib kliendi peale võtta taksopeatuses, tellitud takso, kui taksomeeter käib, võib seda teha ka mujal.

Taksot võib ka klassikalisel viisil käega viibata, aga väljaspool taksopeatust klienti oodata ei tohi.

Oona ütles, et muus kohas võib takso oodata taksopeatusesse sõitmist: «Aga mismoodi ta sealt kunde eemale ajab – ilmselt võtab ta ikkagi peale, rikkudes seadust. Vaevalt, et ta teenistusest loobuda tahaks.»

Eelnõu valmimas

Selle teadmise taustal ongi linn ette valmistamas uut taksopeatust, kuhu teatrist ja kontserdimajast oleks lühike maa.

«Töö on tehtud, jalakäijad on eraldatud autodest. Varem on pargitud reguleerimata, nüüd on reguleeritus olemas,» ütles ta. Semilarski sõnas, et ettevalmistamisel on eelnõu, millega selles kohas niikuinii toiminud taksopeatus seaduslikuks muudetakse. «Järgmise nädala linnavalitsuse istungile tullakse ettepanekuga märgistada selles kohas taksopeatus. Praegu märgistust ei ole ja parkida põhimõtteliselt ei ole lubatud. «Eesmärk on taksopeatus. Taksopeatusi ei ole Tartus piisavalt,» rääkis Semilarski.

Kuna see on linnatänav linnale kuuluval maal, on taksopeatus vaba kõigile, kes seda teenust osutavad.

Taksopeatus on ka sada meetrit allpool, kuid Semilarski sõnul on teatrilähedases taksopeatuses õhtusel tippajal ülekoormus. Vanemuise nõlvale kõnniteele mahub jalakäija liikuma ka siis, kui seal on taksopeatus ja neil kaalutlustel tema sõnul postid pandigi.

Hoiatusi on tehtud

Praegu sealt klientide pealevõtmine on seaduse rikkumine. Kas linn on taksojuhte selle eest trahvinud?

«Otseselt ei ole. Menetlusteenistus on käinud, juhitud tähelepanu ja tehtud hoiatusi. Mul ei ole infot, et kedagi oleks trahvitud,» sõnas Semilarski.

Oktoobris jõustuva ühistranspordiseaduse tõttu kavatseb linn uuendada taksopeatuste nimekirja, sinna saaksid kõik ametlikud taksopeatused, ka kõnealune Vanemuise tänava oma. Uusi peatusi juurde luua pole Semilarski sõnul plaanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles