Uus parkimissüsteem käivitub vaevaliselt

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil parkimisautomaat Aleksandri ja Soola tänava ristmikul.
Pildil parkimisautomaat Aleksandri ja Soola tänava ristmikul. Foto: Margus Ansu

Tartu uued parkimisautomaadid töötavad, aga lastehaigusena ei võta neist pooled jutule kaardiga maksta üritajaid, mõned automaadid oli eile ka vooluvõrku ühendamata ja töötasid akude pealt.

«Esialgu väiksed lastehaigused on, aga asi töötab,» ütles Tartu liikluskorraldusteenistuse juhataja Martin Nelis. «Mis välja toodi, oli ikkagi torm veeklaasis. Kuskil oli mündisahtel lõpuni lükata vaja, kui see ära tehti, hakkas automaat tööle. See ei väärinud küll suurt tähelepanu ja ütlemist, et on tõsised probleemid.»

Eilne seis oli siiski see, et kümme automaati ei olnud tootjafirmas veel nii-öelda isikustatud, rääkis Nelis, see tähendab, et süsteem ei tunne neid ära ja sellest ka tõrked kaardimaksetega. Seepärast on mõnelt automaadilt ära võetud kaardiga tasumise juhised.

«Suures osas kesklinna automaadid töötavad ka kaardiga, aga mis ääre poole jäävad, nendel on probleeme,» tõdes Nelis eile. «Anti lootust, et täna saab asi korda, aga ma ei julge midagi lubada.»

Uus ja pisut segadust tekitav on see, et uued automaadid küsivad parkimise eest tasumisel pargitava auto numbrit. Paljud juhid aga ei mäleta seda, tõdes linnavalitsuse pressiesindaja Helle Tolmoff.

Süsteem küsib autonumbrit aga seepärast, et juba oktoobri alguses muutub võimalikuks automaadi abil mobiilselt parkida. Siis ei ole enam tarvis viia parkimispiletit autosse ja armatuurlauale seda välja panna.

«Meil on olnud vaideid, et unustasin pileti taskusse, tuul puhus ära. Neid vaideid peaks nüüd vähem olema,» sõnas Haak.

See võib omakorda aga sekeldusi tuua, kui näiteks peres või ettevõttes on mitu autot ja hajameelselt vale auto number automaati saab. Siis on oht trahvi saada.

«Küsimus on tõendamises,» kommenteeris Tartu linnasekretär Jüri Mölder.

Ta selgitas, et linn tahab muuta parkimistasu määrust selliselt, et kui inimene suudab tõendada, et on parkimistasu maksnud, aga teise auto eest ja on saanud trahvi eksimuse tõttu, siis temalt raha sisse ei nõuta.

«Me tühistame viivistasu otsuse, eksimuse eest inimest ei karista. Karistame selle eest, kui ta ei ole maksnud,» sõnas Mölder.

Praegu on parkimise eest tasumisel vea tegemise korral viivistasu ehk rahvakeeli parkimistrahvi määraks 3,83 eurot.

Üldse on Tartu linnas praegu kuus nn parkimistrahvi kategooriat, linnavalitsus tahab säilitada ainult ühe, selgub sel nädalal volikogusse saadetud määruse eelnõust.

Kehtiva määruse järgi on trahv 30,68 eurot parkimistasu maksmata jätmise või parkimisaja ületamise eest rohkem kui üks tund.

15,34 eurot tuleb maksta parkimisaja ületamise eest kuni üks tund, ka parkimistasu väiksema määra järgi maksmise eest ja esmakordse viivistasu määramise korral.

3,83 eurot on hind mobiilside või interneti kaudu parkimistasu maksmisel andmete ebakorrektse sisestamise eest ja tasulises parkimisalas parkimisõigust andva dokumendi paigaldamata jätmise eest.

Linnavalitsuse ettepanek on kehtestada parkimistrahv 30 eurot ilma eranditeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles