Nooruse galeriis ilmus nähtavale ajajoon

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse on kureerinud ja kujundanud Aet Ollisaar (esiplaanil vasakult) ja Madis Liplap.
Näituse on kureerinud ja kujundanud Aet Ollisaar (esiplaanil vasakult) ja Madis Liplap. Foto: Margus Ansu

Nooruse galerii avas täna oma uue hooaja näitusega, mille keskmes on silmaga nähtav ja hooletul liikumisel peaga põrgatatav ajajoon. Sellest vasemale, paremale, algusesse ja lõppu on paigutatud märgilise tähendusega tudengitöid 15 aastast.

Näituse kuraatorid ja kujundajad Aet Ollisaar ja Madis Liplap (graafiliselt on kujundanud Maarika Martins) on lisaks tudengite loomingus väljendunud kunstile muutnud kunstiliselt nauditavaks hetked ajaloost, mis on seotud Tartu Kõrgema Kunstikooli senise tegevusega.

Väljapanekus on aukohal inimesesuurused papile kleebitud fotod rektoritest ja rektori kohusetäitjatest.

Rektorid papil

Kandilise läbilõikega ja nurgelise siksakiga ajajoone alguses on 1990. aastatel Tartu kunstikooli direktor Krista Roosi, kes tõi endaga kaasa unistuse kõrgkooli taastamisest.

Näituse korraldajate teatel oli esimesel kümnendil Tartu kunstikooli ja Tartu kõrgema kunstikooli lugu omavahel tihedalt põimunud, sest loodi uued erialad, mis said aluseks ka kõrgkoolile, ja koliti praegusesse asukohta Karlovas. Kõrgkool alustas tegevust 1. augustil 2000.

Aastal 2001 valiti esimeseks rektoriks Ants Juske, kelle pilt on pandud ajajoonele istuma. Aastal 2004 täitis rektori kohuseid Erika Pedak – fotona papil seisab ta mõne sammu kaugusel eelmisest rektorist. Aastal 2005 alustas tööd kooli tänane rektor Vallo Nuust, kes ajajoone juures on pildil koos kahe ilusa vene hurdaga (viga parandatud - varem oli siinkohal kirjutatud koerte tõuks kolli).

15 aasta kunstist

15 aastaga on loodud väga mitmekesist kunsti. Väljapanekus on esindatud fotograafia, maal, tekstiil, disain, nahk, skulptuur jm.

Praeguseni on lõpetanud 15 lendu, välja on antud 718 diplomit. Näituse avamisel eile tervitasid õppejõud, vilistlased ja muidu kunstihuvilised õpinguid alustavaid tudengeid.

«Teekonda» saab vaadata 19. septembrini. Näitust täiendab osakondade arengut tutvustav juubelitrükis, mida esitletakse galeriis Noorus 18. septembril kell 16. Galerist Reet Pulk-Piatkovska sõnul pakub järgmisena oma loomingut meedia- ja reklaamikunsti osakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles