Tartu raeplatsil on homme ja ülehomme doonortelk

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et septembris on Tartu tudengeid täis, siis ootab kliinikumi verekeskus, et just tudengid on need, kes otsustavad verd loovutada.
Et septembris on Tartu tudengeid täis, siis ootab kliinikumi verekeskus, et just tudengid on need, kes otsustavad verd loovutada. Foto: Liis Treimann

2. ja 3. septembril on Tartu raeplatsil doonortelk, kuhu oodatakse vereloovutajaid. Telk on mõlemal päeval avatud kella 11 kuni 17-ni.

Verekeskuse direktor Helve König ütles, et Tartu ülikooli kliinikumis on pärast suvepuhkusi plaanilised operatsioonid alanud ja verevarud peavad olema väga korralikud.

Doonoriks sobib 18- kuni 65-aastane terve inimene. Oluline on ka, et viimase kahe kuu jooksul ei oleks see inimene saanud puugilt hammustada. Teretulnud on kõikide veregruppide esindajad.

Helve König märkis, et tulijal tasub doonoritelki sisenedes varuda umbes tund aega, sest pärast vereloovutust on vaja võtta pisut aega puhkamiseks. Enne vereloovutamist tuleb täita ka küsitlusleht, milles päritakse inimese tervise ja eluviiside kohta. Kindlasti peab kaasas peab olema pildiga isikut tõendav dokument.

Üks veredoos on 450 milliliitrit ja protseduuriks kulub umbes 10 minutit.

Helve König lisas, et kuna septembris on Tartu tudengeid täis, siis loodab ta väga, et just nemad otsustavad verd loovutada.

Eelmisel kuul, 4. ja 5. augustil oli kliinikumi verekeskuse doonortelk Viljandis. Seal külastas telki kokku 307 inimest, kelledest said verd loovutada 274. Esmakordseid doonoreid oli 63.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles