Vallad mõlgutavad liitumismõtteid

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Tartumaal ühinemisplaane arutavad omavalitsused.
Lääne-Tartumaal ühinemisplaane arutavad omavalitsused. Foto: Graafika: Kaido Linde

Sügisel alustavad mitmed omavalitsused ühinemisplaanide ettevalmistavaid läbirääkimisi. Lääne-Tartumaa on juba otsa lahti teinud, täna arutas asja Kallaste, homme Luunja ning septembris teevad seda Meeksi, Haaslava ja Vara volikogu.

Elva linnavolikogu esimees Meelis Karro ütles, et Elvaga istuvad ühise nõupidamislaua taga Tartumaa Nõo, Rõngu, Puhja, Rannu, Konguta vald ning Valgamaa Palupera vald. Elva soovib septembris kutsuda arutelule ka Puka vallajuhid Valgamaalt.

Karro lisas, et siiski on omavalitsusi, kellega on ühisosa suurem ja kellega väiksem. Näiteks Elval on Karro sõnul palju ühist Rõnguga, sest suur osa Rõngu elanikkonnast elab Elva külje all Käärdis. «Seal on üle 600 elaniku, kes on Elvaga seotud: kõik lapsed käivad Elva lasteaedades-koolides ja nii edasi,» tõdes ta.

Samuti rääkis Karro, et ka Konguta ja Palupera on Elvale kõige lähemal ning nende omavalitsustega on ilmselt palju teemasid, mida on lihtne ühitada.

Ühinemine hädavajalik

«Kui me täna kokku ei saa ja ei hakka koos mõtlema, mismoodi seda piirkonda terviklikult vaadata, siis võib Elva linnana viie aasta pärast olla samasuguste probleemide ees, nagu on praegu väiksemad vallad,» tõdes ta. Millise omavalitsusega on võimalik ühineda, võiks tema sõnul selgem olla tuleva aasta alguses.

Ühinemisele mõtlevad ka teised omavalitsused. Kallaste linnavolikogu esimees Fjodor Plešankov ütles, et pakkumine on juba tehtud Pala, Alatskivi, Peipsiääre ja Piirissaare vallale, aga ainult Pala vallast Jõgevamaalt on saadud positiivne vastus. «Alatskivi vaikib, Peipsiääre samuti, Piirissaare eirab meie aasta alguses tehtud pakkumist,» loetles ta.

Meeksi vallavolikogu esimees Margus Narusing rääkis, et septembris järgmisel vallavolikogu istungil hakatakse arutama, milliste omavalitsustega oleks mõttekas ühte heita. Tema sõnul on Meeksi valla ümber väiksed omavalitsused, seega võiks kaaluda suuremat liitumist. Samuti ei vaadata ilmselt ainult Tartumaa omavalitsuste, vaid ka Põlva maakonna, näiteks Räpina valla poole.

Suured vallad venitavad

Võnnu vallavolikogu esimees Urmas Paju lausus, et volikogu toetab üsna üksmeelselt haldusreformi, kuid riigi poolt on selgitamata veel mitmed korralduslikud küsimused. Siiski on mõeldud ka konkreetsetele Kagu-Tartumaa omavalitsustele, kellega võiks sügisel ühise laua taha istuda.

«Esmajoones on ikkagi ajalooline kokkukuuluvus olnud Mäksa, Võnnu, Luunja, Haaslava ja Põlvamaal asuva Ahja valla vahel,» rääkis ta. «Usun, et sügisel ka nimetatud valdadega laua taga kokku saame.»

Tartu vallavolikogu esimees Üllar Loks ütles, et aegade jooksul on mõeldud näiteks Vara ja Laeva valla peale, aga ka Tabivere vallale Jõgevamaal. Kas aga üldse kellegagi liituda, otsustatakse 2016. aasta jooksul. Tartu vald on Loksi sõnul piisavalt suur, et ka üksi hakkama saada.

Peipsiääre vallavanem Aleksandr Širokov aga sõnas, et nemad venitaksid läbirääkimistega nii kaua kui võimalik või jääksid üldse iseseisvaks. «Arutasime nii, et kui liita näiteks Peipsiääre, Alatskivi, Pala vald ja Kallaste linn kokku – sellest ei tule mitte mingit kasu, sest kõik on vaesed ja midagi ei muutu, ainult kulud lähevad suuremaks,» tõdes ta. Širokov lisas, et kui liituksid Tartu, Vara ja Peipsiääre vald, siis see oleks Peipsiääre vallale kasulikum.

Valdade liitumisplaanid

* Luunja vallavolikogul arutab liitumisläbirääkimiste alustamist homsel istungil.

* Meeksi, Haaslava ja Vara vallavolikogu arutavad liitumisläbirääkimiste teemat septembrikuu istungitel.

* Alatskivi vallavolikogu soovib oktoobriks kinnitada valla arengukava, pärast seda oleks võimalik hakata mõtlema, kas ja millise omavalitsusega liituda.

* Tartu vallas hakkab volikogu liitumisteemaga tegelema 2016. aasta jooksul.

Kambja, Ülenurme, Võnnu, Tähtvere ja Mäksa vallas pole veel teada, millal volikogus teema üles võetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles