Tartu raekoda ehib võltsuks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoja läbipaistvus on tublisti suurenenud, võiks öelda trükitud ukse kohta. Raekoja peauks on tuleva nädalani restaureerimisel.
Tartu raekoja läbipaistvus on tublisti suurenenud, võiks öelda trükitud ukse kohta. Raekoja peauks on tuleva nädalani restaureerimisel. Foto: Kalev Saar

Tartu raekoja peauks on praegu kilele trükitud foto. Nii hea foto, et möödujad ei saa aimugi, et õige uks on restaureerimisel.

«Muinsuskaitse inimesed ei saanud mõne meetri pealtki aru,» muigas Tartu linnavarade osakonna vanemspetsialist Marje Kibal. «Meil endilgi haarab käsi vale lingi järele.»

Nimelt on raekoja uksel trükitud ukselink ja ajutise ukse toimiv link.

Raekoja peauks ja ka sealne sisemine uksepaar läksid juuli lõpus restaureerimisele ja peaksid oma kohale naasma tuleval nädalal.

Kibal selgitas, et ukse seisund oli vilets: puit oli pragunenud, vajas restaureerimist, osalt ka väljavahetamist. Tagasi tuleb siiski vana uks, aga korrastatult ja uuesti värvitult. Kogu töö käib muinsuskaitse järelevalve all.

Restaureerimise hanke võitis firma Puko, kes korraldas ka võltsukse paigaldamise.

Puko direktor Mati Käos ütles, et uksel tuli välja vahetada paar liistu, mis olid liiga pehkinud. Värvisondaaži tulemusel muudeti ukse tooni, see saab nüüd varasemast rohekam. Ta kinnitas, et taastatud uks jõuab tagasi uuel nädalal, täpsem päev sõltub värvi kuivamisest. Linaõlivärvi kuivamine nõuab rohkem aega.

Millal raekoja uks valmistatud on, ei ole Käose sõnul üldsegi selge. On ka arvamusi, et see on pärit raekoja ehitamise ajast, kuid see pole Käose meelest usutav. Tartu raekoja pidulik avamine oli 1786. aasta oktoobris, lõplikult valmis hoone 1789.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles