Muhu Leib avab sügisel Tartus pagarikoja

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhu Leib OÜ juhataja Martin Sepping peab oluliseks, et pagaritöökotta saabuvatel klientidel oleks igal ajal võimalik osta värske ja soe leib.
Muhu Leib OÜ juhataja Martin Sepping peab oluliseks, et pagaritöökotta saabuvatel klientidel oleks igal ajal võimalik osta värske ja soe leib. Foto: Irina Mägi

Kaks ja pool aastat tagasi Muhus leivatootmist alustanud ja selle aasta algusest ka Tallinnas Telliskivi loomelinnakus tegutsev Muhu Leib OÜ laiendab järgmisel kuul tootmist Emajõelinna. Pagarikoda hakkab septembris tööle vanas aparaaditehases Kastani tänaval.

Muhu Leib kasvas 2013. aastal välja kodus hobikorras küpsetamisest. Ettevõtte juhataja Martin Sepping tõdes, et kui äri said rajatud, ei mõeldud laienemisele pealinna ega Tartusse, kuna ei teatud, kuidas minema hakkab.

Sepping arvas, et huvi küpsetiste vastu on nii suureks osutunud, kuna Eestis ei pakuta palju selliseid tooteid ja Muhu leib on ka täielikult käsitsi valmistatud. «Meil on võibolla seadmepark küpsetamiseks parem kui inimestel kodudes, kuid tegelikult on see põhimõtteliselt sama leib, mida kodudes tehakse,» ütles ta.

Eeldused olemas

Sepping rääkis, et pagaritöökoda pole raske rajada, kuid sobivaid ruume leida on äärmiselt keeruline: need peaksid olema esimesel korrusel, vaja on loomulikku valgust ja palju elektrivõimsust, kaubatoomiseks peaks olema ligipääs suurematele autodele ja koht peaks asuma klientidele mugavas piirkonnas.

Kuna Tallinnas Telliskivi loomelinnakus sai Muhu Leib Seppingu sõnul positiivse kogemuse ja Emajõelinnas oli vanas aparaaditehases sobiv keskkond, haarati võimalusest kinni.

Sepping on kümme aastat elanud Tartus. Ta õppis Tartu ülikoolis õigusteadust ning oli ta ka üheksakümnendate lõpus alustanud aasiapärase toidukoha Tsink Plekk Pang üks asutajatest ja tegevjuht.

«Kõik need muud asjaolud, et ma olen Tartus elanud ja seal võiks olla leiva järele nõudlus, muidugi toetasid avamisotsust,» lisas ta.

Värske leib kohapeal

Praegu asuvad Muhu Leiva pagaritöökojad Muhu saarel Liiva külas ja pealinnas Telliskivi loomelinnakus. Värsket toodangut saab ka Austraalias Perthis, kus Martin Seppingu poeg Rasmus küpsetab kodus Muhu leiba. Praegu peetakse plaane, kuidas järgmisel aastal avada Tallinnas veel kaks pagarikoda.

Liival toodetakse umbes kuussada pätsi päevas ning Telliskivi pagarikojas kolmsada. Peamiselt küpsetatakse Muhu seemneleiba, mis on 99 protsenti toodangust. Klientidele pakutakse vahelduseks ka näiteks šokolaadi-rosinaleiba ja vormisaia.

Kogu toodangut ei küpsetata hommikul korraga valmis, vaid päeva jooksul tehakse pidevalt juurde, et kliendil oleks igal ajal võimalik kaasa osta värske ja soe leib.

Tartu pagarikoda hakkab pakkuma samu tooteid mis Muhus ja Tallinnas. Tehase võimsus on viis-kuussada leiba päevas, mis pole Seppingu sõnul küll eesmärk, mille poole avamise algusest püüelda.

Partnerid

Seni pole Sepping läbirääkimisi Tartu kaubanduskeskuste ja kohvikutega pidanud, kuid tema sõnul soovivad nad kindlasti partnereid otsida, kes nende toodet pakuksid ja edasi müüksid. «Me sellepärast praegu ei muretse, sest kui toode on kohapeal olemas, küllap siis koostöö ka tekib,» ütles ta.

Leivatöökoda hakkab vanas aparaaditehases tööle viiendas ehk hoovipealses kunstnike korpuses. Lisaks Muhu Leivale hakkab samas korpuses sügisel tegutsema kohvik. Aparaaditehase projektijuht Lemmit Kaplinski naljatas, et praegu on võistlus väga tasavägine – kas enne avab uksed kohvik või Muhu pagarid. «Meie huvi on, et septembriks oleks kaubandus- ja toitlustuspinnad tehases avatud,» ütles Kaplinski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles