Põllumajandusmuuseumis tuleb esmakordselt küüslaugufestival

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivalil valitakse ka suurim küüslauk.
Festivalil valitakse ka suurim küüslauk. Foto: Risto Mets

Homme saavad Eesti põllumajandusmuuseumis küüslaugufestivalil kokku Eesti küüslaugukasvatajad, et võrrelda erinevaid sorte, saaki ning vahetada kogemusi. Seekord on lettidel üle kahekümne tonni kodumaist küüslauku.

Esimesed seitse aastat toimus festival Jõgeva linnas. Kuna väikelinn jäi iga aastaga järjest kitsamaks, mahutamaks kõiki küüslaugusõpru ja Eesti kohalikku toodangut hindavaid inimesi, otsustati ümber kolida Ülenurmele.

«Valisime küüslaugufestivali uueks toimumispaigaks Eesti põllumajandusmuuseumi suurepärase miljöö pärast, kuna siia on kokku koondatud kogu Eesti maakultuuri pärand. Meil on suur au seda pärandit jätkata ning pakkuda külastajatele võimalust saada osa kogupere festivalist, mis on pühendatud küüslaugule kui vürtside kuningale,» märkis festivali peakorraldaja Aimar Pihlak.

Küüslaugukasvatajad toovad festivalile endaga kaasa lisaks värskele küüslaugule ka uute sortide seemet ning erinevaid tooteid küüslaugust nagu näiteks küüslaugupulbrit, -moosi ja ka -krõpsu

Igal aastal on ka konkurss «Eesti suurim küüslauk», kuhu on oodatud konkureerima suurkasvatajate kõrvale ka kõigi külastajate ning talupidajate peenral kasvatatud eriliselt suured küüslaugud. Eelnevate festivaliaastate kõige suurem küüslauk on kasvanud 2012. a Jõgevamaal Ellakveres Mare Korneli põllul. Mugula läbimõõt oli 95 mm.

Rohkem infot ürituse kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles