Tartus Jänese tänavalt leiti suur lennukipomm

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Jänese tänavalt leitud lennukipomm.
Tartus Jänese tänavalt leitud lennukipomm. Foto: Lõuna-Eesti pommigrupp

Tartus Jänese ja Roosi tänavate nurgal tuli eile, 13. augusti pärastlõunal valguskaabli paigaldamise kaevetöödel maa seest välja suur pommitaoline ese.

Lõuna-Eesti pommirühma demineerijad tuvastasid sündmuskohal, et tegu oli lennukipommiga FAB-1500.

Pommil puudusid sütikud, mis vähendas võimalikku plahvatusohtu ning sellepärast otsustati pomm päästjate turvamisel hävitamiskohta transportida.

Politsei abil evakueeriti pommi tuvastamise ning leiukohast äraviimise ajaks lähedalolevatest majadest ja ratsabaasist inimesed. 

Hävitamisel selgus, et lennukipommis lõhkeainet ei olnud, suure tõenäosusega oli tegemist õppe-harjutuspommiga.

Lahingvalmiduses lõhkeainega selline pomm kaalub ligi 1500 kilo ning selle mõõdud olid 0,5 x 1,3 meetrit.

Demineerijad ei väsi kordamast: kõik lõhkekehad on ehitatud sõjapidamise eesmärgil ning tapmiseks!

Sellepärast ei tohi leitud lõhkekeha ise puudutada ega transportida. Sellise ohtliku leiu korral tuleb kohe helistada häirekeskuse numbril 112, märgistada leiu asukoht ja jätta see meelde.

Pärast häirekeskuse teavitamist ei pea jääma demineerijaid ootama, helistamisel küsitakse kontaktandmed ja vajadusel täpsustatakse leiu asukoht hiljem üle.

Levinud arvamus, et mida roostesem ja kehvemas seisukorras lõhkekeha on, seda väiksemat ohtu see inimesele kujutab, ei ole kindlasti õige. Ka pealtnäha vananenud ja kahjutu lõhkekeha võib liigutamisel plahvatada, tagajärjed on tapvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles