Tartu võõrustab kaht jalgpalli EMi valikmängu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Uiboleht.
Mihkel Uiboleht. Foto: Kalev Saar/Postimees

Takistustest hoolimata õnnestus Eesti jalgpalliliidul tuua tänavu Tartusse kaks EMi valikmängu: 7. septembril on alla 21-aastaste noormeeste koondise kohtumine Horvaatiaga ning 17. septembril läheb Eesti naistekoondis vastamisi Serbiaga.

Seni on Tartus peetud vaid üks EMi kvalifikatsioonimäng. 2011. aasta oktoobris tõi U21 EMi valikmäng Eesti–Horvaatia kohale hulganisti publikut: staadioni 1600 kohast oli täidetud 1387.

Vahepealseil aastail on Tartu võõrustanud nii naiste, noorte kui meeste maavõistlusi, neist olulisim ehk 2012. aasta meeste Balti turniir, mille poolfinaali Soome vastu Eesti tulemusega 1:2 küll kaotas.

Euroopa ega maailmameistrivõistluste valiksarja mänge polnud Tartus pikka aega võimalik võõrustada, sest puudus tingimustele vastav staadion. 2011. aastal renoveeritud Tamme staadioni avamisega olukord mõnevõrra muutus: ülikoolilinnas pole küll endiselt võimalik pidada meeste valiksarja mänge (selleks on tribüünide mahutavus siiski liiga väike), aga noorte ja naiste valikmänge, samuti klubide eurosarja kohtumisi saab siin korraldada.

Nõutav lennuühendus

Kui maavõistlusi saab pidada ükskõik missugusel staadionil, siis valikmängudeks on Euroopa jalgpalliliit (UEFA) kehtestanud kindlad nõuded, mida vahepeal on veel pisut karmistatud.

Renoveeritud Tamme staadion vastab varasematele nõudmistele kenasti: olulisimaiks kindla kvaliteediga muruväljak, riietus- ja muud tehnilised ruumid, U21 ja naistekoondiste mängude puhul vähemalt 1500-kohaline tribüün.

Viimaste aastate lisandusena on aga kehtestatud ka mõned staadionivälised nõuded. Nimelt peaks mängupaigas asuma rahvusvaheline lennujaam igapäevaste ühendustega vähemalt kahte teise Euroopa riiki või peaks staadion paiknema kuni kahetunnise sõidu kaugusel niisugusest lennujaamast.

Tartu lennujaam teenindab praegu vaid Helsingi liini ning Tallinna lennujaam jääb Tartust napilt rohkem kui kahe tunni kaugusele. Ehk – tingimused ei ole päriselt täidetud. Kui mängupaik lennujaamaga seotud nõuetele ei vasta, saab valikmänge pidada ainult kokkuleppel vastasega.

Jalgpalliliidu avalike ja koostöösuhete osakonna juhataja Mihkel Uiboleht ütles, et Serbia naistekoondise kvalifikatsioonimängu puhul ei tekkinud mingit probleemi: jalgpalliliit sai neilt kiiresti nõusoleku.

Nii et 17. septembril oleme tunnistajaks ajaloolisele hetkele – just Tamme staadionil peab Eesti naistekoondis oma seekordse EMi valiksarja avamängu, rääkimata muidugi sellest, et see on üleüldse esimene naistekoondise EMi valikmäng Tartus.

Jalgpalliliidu töövõit

Teise selleaastase EMi valikmängu puhul asjad nii lihtsalt ei läinud.

Nimelt kasutasid Horvaatia U21 meeskonna esindajad esiti oma õigust tingimustele päriselt mitte vastavas kohas mängimisest keelduda ja jalgpalliliit pidi omajagu vaeva nägema, et matš siiski Tartusse saada.

Mihkel Uiboleht rääkis, et oma soovi põhjendati sellega, et Tartu staadion on väga heas korras, valgustusega, mis võimaldab mängu alustada küllalt hilisel ajal ning et Tartu linnas on kaks protsenti elanikest jalgpalliharrastajad ja publikuhuvi mängu vastu suur, samuti on hotellid meie linnas kvaliteetsed.

«Linn on investeerinud Tamme staadionisse, mistõttu on meie kohus siia mitmesuguseid mänge tuua. Seda oleme ka teinud, aga valiksarja mäng on eriline ja seda ihkavad kõik linnad,» lisas Uiboleht.

Läbirääkimised kestsidki mitu nädalat, horvaadid kord  nõustusid, siis jälle keeldusid, kuid lõpuks andsid nende peatreener ja noorteosakonna juht Eesti jalgpalliliidu rõõmuks siiski oma nõusoleku.

7. septembril saab Tamme staadionil teist korda näha Eesti U21 meeskonna kohtumist EMi valiksarjas Horvaatiaga – vastasseis, mis eelmisel korral päädis Eesti kaotusega 0:1.

Ehkki Uiboleht on läbirääkimiste tulemusega rahul ja silmanähtavalt elevil, peab ta vajalikuks rõhutada, et tulevikku silmas pidades on Tartu lennuühendused tõepoolest olulised kõigi teiste elualade kõrval ka suurte spordivõistluste jaoks – asjaolu, mis nii kergesti ei pruugi pähegi tulla.

2017. aasta U21 EMi kvalifikatsioonimängudest on Eestil seni peetud 0:0 viigiga lõppenud kohtumine San Marinoga Haapsalus. Enne kohtumist Horvaatiaga tuleb 2. septembril A. Le Coq Arenal veel mängida Hispaaniaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles