Hooldamata Jänese matkarajal sai mees vigastada

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jänese matkarada on hooldamata juba aastaid, 2011. aasta juulis avanes seal selline pilt.
Jänese matkarada on hooldamata juba aastaid, 2011. aasta juulis avanes seal selline pilt. Foto: Kristjan Teedema

Päästjad toimetasid Tartu külje alt aastaid hooldamata Jänese matkarajalt kiirabiauto peale mehe, kes oli rajal rattaga kukkunud. Kahtlustati selgroovigastust.

Häirekeskus sai laupäeval kell 18.49 teatate, et Jänese matkarajal on inimene rattaga kukkunud ja vajatakse abi transpordil.

Amfiibsõidukiga päästjad tõid lahastatud kannatanu kiirabiautoni.

«Kiirabiauto ei pääsenud õnnetuskohale, kannatanu oli meedikute autost ligi kilomeeter eemal, päästjad tõid ta seal ära,» selgitas Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik.

Matkarajal oli viga saanud neljakümnendates aastates mees. Päästjatel kulus tema viimiseks kiirabiautole veidi üle tunni, päästeoperatsioon lõppes kell 20.03.

«Me ei tea, kui raskelt ta viga sai, kahtlustati selgroovigastust ja sel juhul peab kannatanuga väga ettevaatlik olema, ka ta ise ei julgenud end liigutada,» märkis Marek Kiik.

Tartu külje alt Tähtvere valda Vorbusele kulgev Jänese matkarada on hooldamata aastaid.

«Me ei hoolda Jänese rada, sest see tehti omanikega kooskõlastamata,» ütles Tähtvere vallavanem Rein Kokk. «Nüüd on seal maaomanikud muutunud. Meil ei lubatagi seal niita, võsa maha võtta ega sildu parandada.»

Jänese raja tegemise ajal sihtasutuses Tartumaa Turism töötanud Kärt Leppikut häiris  väga vallavanema ütlus, et rada rajati omal ajal maaomanikelt kooskõlastusi küsimata.

Täna pärastlõunal teatas ta, et kogus isiklikult neid kooskõlastusi maaomanikelt ja matkaraja rajamise ajal olid need kooskõlastused olemas. «Usun, et need on tänaseni kusagil Tartumaa Turismi kaustades alles,» kirjutas ta Tartu Postimehele.

Vallavanem lisas, et kevadel koristasid talgulised rajalt ära rämpsu, kuid see oli ka kõik. «Kahju, ilus rada sai tehtud, palju raha kulus selle peale,» märkis vallavanem. «Oleme linnaisadega selle asja üle nõu pidanud. Linnaisad ütlesid, et kui raja maad ära osta ei saa, pole mõtet seda kohta hooldada. Aga kes see jõe ääres oma maa ära müüb?!»

Kärt Leppik toonitas siinkohal, et tegemist on laevatatava veekogu kallasrajaga, mis ongi mõeldud avalikuks kasutuseks ja mida eraomanik ei saa oma suva järgi kinni panna: http://k6k.ee/keskkonnaseadustik/4-ptk/2-jagu/pg-38.

Tema sõnul võiksid omavalitsused koostöös riigiasutustega veidi survestada neid maaomanikke, et nad omavoli lõpetaks.

Tartust Emajõe vabaujula juurest kallast pidi Vorbusele viiv algselt ligi kuue kilomeetri pikkune Jänese matkarada valmis 2003. aasta juunis. Rajal oli 19 silda ja paarkümmend puuskulptuuri.

Teelistele oli raja lõpus Jänese kõrtsi varemete juures lõkkekoht ja ööbimiseks sobiv laavu ehk varjualune.

Raja tegemist korraldas SA Tartumaa Turism, tööks kulus 44 738 eurot, puuskulptuuridele 31 955 eurot. Üle poole rahast saadi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu regionaalarengu agentuuri keskustevõrgu programmist. Ülejäänud raha andsid Tartu linn ja Tartumaa Turism.   

Jänese matkarada pidas vastu vaid mõne aasta, siis olid puuskulptuurid ja pingid põletatud ning sillad kadunud. Vaatamata hooldamatusele liiguvad tartlased seal endiselt.

«Käisin seal viimati kevadel, läbi veel pääseb ja ka huvilisi liikus rajal siis palju,» rääkis Marek Kiik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles