Raha ootavad sild, muul, külasaun ja sibulatee

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsiveere piirkond on kuulus oma 
sibulakasvatuse poolest. Ka toetusprogramm ei jäta seda kahe silma vahele.
Peipsiveere piirkond on kuulus oma sibulakasvatuse poolest. Ka toetusprogramm ei jäta seda kahe silma vahele. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Peipsiveere programmi raames tunnistati toetuskõlblikuks 27 piirkonna ja vanausuliste kogukonnaga seotud projekti, suurem osa neist on Tartu- ja Jõgevamaalt.

Vara vallavalitsus esitas projekti Koosa külasauna renoveerimiseks, saun on vallavanem Väino Kivirüüdi sõnul ehitatud nõukogude ajal ning töötab siiamaani.

Vallavanem lisas, et saunas ei käi ainult oma küla rahvas, vaid tullakse ka Alatskivilt ja mujalt. Et Koosa asub Põhja-Läti ja Lõuna-Eesti jalgrattaprojekti ViSoEst marsruudil, võiks renoveeritud saun meelitada kohale ka jalgrattaga matkajaid.

«Tuleb inimene, käib möödaminnes selles nostalgilises saunas ära ja sõidab puhtalt jälle edasi,» kirjeldas Kivirüüt suuremat eesmärki.

Külasaun kui haruldus

Külasaunal vajab praegu väljavahetamist kogu elektrisüsteem, samuti tuleb hoone soojustada ning korda teha välisilme. Sisu jääb truuks nõukogude ajale.

«Ei tea, et mujal kuskil maakohas oleks säilinud selline vana külasaun,» lausus Kivirüüt.

Kui projektile saadakse toetust, hakatakse ehitama ning tööd loodetakse valmis saada tuleval aastal. 39-protsendilise omaosaluse leiab Kivirüüdi sõnul tuleva aasta vallaeelarvest.

Kallaste linnavalitsus loodab riigilt toetust saada Kallaste rannapromenaadi edasi ehitamiseks. Linnapea Gennadi Kulkov rääkis, et väike osa promenaadist on juba tehtud, nii et nüüd võiks edasi liikuda muulipealse arendamisega.

«Et muuli peale saaks kõnnitee, valgustus ja pingid ning seal oleks mugav jalutada ja istuda päris järve ääres,» kirjeldas ta.

SA Piirissaare Areng teeb tööd selle nimel, et Piirissaart poolitavat kanalit oleks võimalik edaspidi ületada ka silla kaudu ning et saarel saaks matkata korralikel matkaradadel.

Praegu on sihtasutuse esindaja Ilmar Metsavahi sõnul võimalik kanalit ületada paadiga.

«Sild on seal kunagi olnud ja funktsioon sellel oli: inimesed käisid sealt üle ja kõndisid jalgsi lõunakanali otsa,» kirjeldas ta. «Sild oli ka juurdepääsuks maatükkidele, mis on läänepoole peal – heinamaad ja nii edasi.»

Nõukogudeaegne sild

Piirissaare vallavolikogu liige Filimon Kuznetsov teadis rääkida, et eelmine sild ehitati nõukogude ajal – ilmselt 1980ndatel – ning see oli betoonsammastele ehitatud puusild. Sild lammutati mõni aasta tagasi, kuna see oli niivõrd lagunenud.

Ilmar Metsavaht rääkis, et uue silla materjalivaliku saab otsustada projekteerimise käigus. «Aga ma eeldan, et see tuleb ikkagi puusild,» lausus ta.

Samuti tuleb Metsavahi sõnul mõelda selle peale, et näiteks kaluripaat silla alt läbi mahuks ja et oleks ka võimalik tulevaste matkaradade hooldamiseks ATVga sõita.

Peipsi äär saab riigilt tänavu arenguks üle 307 000 euro. Väljavalitud projektidele on ette antud suurim võimalik toetussumma ja omaosaluse suurus, et rahataotlejad saaks teha lõpliku taotluse EASile.

Kas teate?

Tartu- ja Jõgevamaa projekte

• Suurima toetusemääraga: Koosa külasauna renoveerimine (31 977 eurot), Kallaste rannapromenaadi ehitus (31 280 eurot).

• Traditsiooniliste ehitusettevõtete õpituba ja maakivimüüri taastamise meistriklass Alatskivil

• Mustvee, Kasepää ja Pala noorte ettevõtlikkuse arenguprogramm

• Kolkja puhkeala turismimagnetiks

• Piirissaare silla taastamine ja matkaradade projekteerimine

• Piirissaarlaste ettevõtluskoolitus Ruhnus

• Võsavaba Piirissaare

• Tere tulemast Piirissaarele!

• Sibulatee arendamine

• Mustvee arendamine

• Mustvee EELK kiriku uste restaureerimine

• Kallaste vanausuliste palvela eesruumi seinte ja koorirõdule viiva trepi remondi- ja renoveerimistööd

• Tiheda vanausuliste kalmistu abihoone-tualeti ehitamine

• Varnja vanausuliste muuseumi vee- ja kanalisatsioonisüsteem

• Küttesüsteemi rajamine Suur-Kolkja vanausuliste kirikus

• Väike-Kolkja kirikusse tänavakividest tee

Allikas: siseministeerium

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles