Kodavere murrakut aitab elus hoida äsja ilmunud aabits

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aabitsa esikaas.
Aabitsa esikaas. Foto: Repro

Mulgi, setu ja kihnu aabits on saanud lisa: kolmapäeval kell 15 tuleb Liivi muuseumis, mis tegutseb Alatskivi valla Rupsi külas, esitlusele Kodavere murraku aabits «Kodavere uavits». 48-leheküljelise kõvakaanelise raamatu on koostanud sealse pärimuse hea tundja ja keelejuht Eevi Treial ning Liivi muuseumi juhataja, lastekirjanduse uurija Mari Niitra. Kujundanud on kunstnik Pusa.

Mari Niitra sõnul teevad eeskätt Pusa (pärnakas Piret Bergmann, kelle osa juuri ulatub Kodavere maile) illustratsioonid aabitsa mänguliseks. Tekstide hulgas on ka vanasõnu, kõnekäände ja luuleridu.

Et Kodavere murraku kõnelejad ei kaoks, on Mari Niitra sõnul kavas kinkida Liivi muuseumi kirjastusel ilmunud «Kodavere uavits» kohalikele lastele.

Aabitsa esitlemine ja kasutamise õpituba 5. augustil Liivi muuseumis on osa Kodavere pärimuse päevast. Sellesse kuuluvad ka regilaulude õpituba Edakai Simmermanni eestvõttel ja rahvakultuuri keskuse näituse «Pärand elab!» avamine. Sissepääs on kõigile prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles