Eesti üks kolmest kõige suuremast orelist tähistab oma aastapäeva

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peetri kiriku orel, nagu ta paistab altariruumi lae alt.
Peetri kiriku orel, nagu ta paistab altariruumi lae alt. Foto: Raimu Hanson

Täna on Tartu Peetri koguduse oreli 124. aastapäev, mille puhul annab kell 19 kontserdi Giovannimaria Perrucci Itaaliast. Kavas on Bachi, Mendelssohni,  Buxtehude, Cherubini jt helitöid. Kontserdile sissepääs on vaba annetusega.

Peetri kiriku organisti ja muusikatöö korraldaja Anneli Klausi teatel ehitas Friedrich Wilhelm Müllverstedt oreli 1890. ja 1891. aastal ning õnnistatud on see 4. augustil 1891. Orelis on 23 helisevat registrit. See on klassitsistlik-romantilise kõlaga ja kuulub kolme Eesti suurima mehaanilise oreli hulka.

Ühtekokku on orelis 1215 vilet. Väikseim neist on pastapliiatsi südamiku suurune, suurim aga neli meetrit pikk ja poolemeetrise läbimõõduga. Orel on restaureeritud Olev Kentsi juhtimisel algsel kujul.

«Remondi aegu aastail 1999–2001 avati orel täielikult,» lisas Anneli Klaus. «Kõik puidust tuulekanalid, mida orelis on mitusada meetrit, avati, puhastati ja liimiti uuesti kokku. Samuti puhastati, tihendati, liimiti ja lihviti kõik ventiilid ja klapid, mida on kokku üle 2000. Kõik viled puhastati, parandati, intoneeriti ja häälestati ükshaaval. Orelisse valmistati ligi 600 uut vilet.»

Orelikapi ees olevad viled ehk prospekt ja sisemised tinaviled valmisid Soomes, trompetiregister Saksamaal ja puitviled Eestis. «Mõnes viles oli veel sõjast jäänud mürsukillu auke ja ka mürsukilde endid,» märkis organist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles