Haruldane must-toonekurg ilmutas end Tartumaal

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hobiornitoloog ja -fotograaf Ahto Pent tabas Tartumaal nädalavahetusel oma autos istudes metsajärve ääres jalutava haruldase must-toonekure. Eestis on pesitsevate must-toonekurgede arvukus pidevalt langemas  ning praeguseks on neid üliharuldasi linde meil pesitsemas vaid alla 100 paari. 

„Mul õnnestus must-toonekurge kohata Tartumaal Ilmatsalu lähedal väikese metsatiigi kaldal. Jälgin lindude tegemisi ja toimetamisi juba kolmandat aastat ja katsun neid võimalusel ka pildile saada,“ rääkis Ahto Pent.

Pent jutustas, et 1. augustil oma retke alustades ja alles autos kohmitsedes märkas lendavat must-toonekurge mehe abikaasa.

„Jäime vaikselt autosse vaatama, et mis nüüd juhtub ja kuhu meie Eestimaa haruldus nüüd maandub või lahkub sama ootamatult kui ilmus. Oh seda õnne, kui nägime must-toonekurge maandumas lähedal olevale tiigile,“ rõõmustas Ahto Pent veel tagant järgi.

Mees seadis autos oma fotoaparaadi valmis ja asus lindu luurama. Tema edu soosis tuul, mis oli päris tugev ja puhus must-toonekure poolt.

„Viimased viiskümmend meetrit hiilisin tiigi äärde. Seal ta kahlas oma hiilguses! Seekord oli õnne, olin väga inimpelglikule linnule ca 100-150 meetri peale saanud. Nüüd polnud enam muud kui jäädvustada must iludus,“  rääkis Pent õnnelikult.

Pildile jäi must-toonekurg kahlamas vees toiduotsingul. Toitub ta tavaliselt kaladest, aga ka kahepaiksetest ja putukatest, keda püüab meelsasti väikestest metsajõgedest ja -kraavidest. Harvem kohtab must-toonekurge toitumas järvedes, kalatiikides, luhtadel ja niitudel. 

MTÜ Kotkaklubi andmeil on must-toonekured väga inimpelgilikud. Nende pesapaigad asuvad suuremates metsamassiivides kaugel inimasustusest. Eelistatumad metsad on lodumetsad ja segametsad, kuid pesi võib leida ka nõmme-männikust.

Linnud on musta ülapoole, pea ja kaelaga ning nende tiibade siruulatus 185-205 cm.

Eesti on must-toonekure areaali põhjapiiril, Soomes ta enam ei pesitse. 

Vaata ka 23. juuli videot Läti musta-toonekure pesast hetkel, mil noortele kurgedele sööki serveeritakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles