Tänasest mürtsuvad Tartu kesklinnas pillid

Eleen Laasner
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Mürtsub pill" 2013. Pildil mängib Rootsi orkester "Postorkestern".
"Mürtsub pill" 2013. Pildil mängib Rootsi orkester "Postorkestern". Foto: Kristjan Teedema

Kohalikud ja välismaised orkestrid, tantsu- ja kontsertmuusika – seda kõike kolm päeva järjest. Täna läheb kaubamaja kõrval käima rahvusvaheline festival «Mürtsub pill».

Puhkpillipidu algab tänavu teistmoodi kui tavaliselt. Esimene etteaste ei toimu mitte laval, vaid endise kultuurihoone nurgal, Kompanii 2, kus avatakse teenekate kultuuritegelaste seinafotod.

„Eks festivali ettevalmistus on tänavu parem ja kogu tervik ka tugevam. On orkestreid, kes pole varem käinud, ja kavasid, mida pole varem esitatud,” sõnas festivali üldjuht Margus Kasemaa. Ise astub ta laval üles juhendajana, kas ka pilli kätte võtab, seda ta veel ei tea.

Kaubamaja kõrval paiknev festivaliküla koosneb kahest vastakuti asetsevast lavast, mille vahele jääb ruum pealtvaatajatele. Lavadel toimuvad etteasted kordamööda. Esinevad puhkpilliorkestrid, bigbändid, puhkpilliansamblid ja solistid Lätist, Ungarist, Soomest, Saksamaalt, Inglismaalt, Hispaaniast ja Itaaliast ning muidugi on kohal Eesti paremik.

Kavale mõeldes soovitas Kasemaa kindlasti minna kuulama vaskpilliorkestrit NordEnsamble, noorte sümfoonilist puhkpilliorkestrit Neunkirchen am Brand, noorte puhkpilliorkestrit Tótkomlós, J. Medinsi Riia muusikakeskkooli sümfoonilist puhkpilliorkestrit, puhkpilliansamblit Sigulda ja kaitseliidu Tallinna maleva BigBandi koos Airi Allveega.

Kasemaa sõnul on vaja sellist üritust korraldada mitmel põhjusel. Esiteks peavad osalejad ise vähemalt korra aastas kokku saama, et end täiendada. Teiseks on vaja arendada Tartu kultuurielu ja rahvusvahelisi suhteid ning kolmandaks annab festival ehk põhjust panna Tartus taas püsti suvelava, kus saaksid pidevalt esineda mitmesugused kollektiivid.

Festivali avakontsert on täna kell 14. Festivaliküla etteasteid saab kuulata täna kell 15–24, homme kell 10.30–24 ja pühapäeval kell 10.30–18.

Homme pärastlõunal kell 15 algab ühisparaad Raekoja platsilt kaubamaja juurde. Suur galakontsert on festivalikülas pühapäeva õhtul algusega kell 17.

Üritust korraldatakse juba 11. korda, tänavu näeb-kuuleb 36 etteastet umbes 700 pillimängijalt. Küüni tänaval on ka üleval näitus festivali ja orkestrite ajaloost.

Täpse kavaga saab tutvuda festivali kodulehel www.murtsubpill.com/repertuaar/festivalikula

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles