Tartumaa farmis avastati seakatk

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) avastas Tartumaal asuvast seafarmist sigade Aafrika katku tekitaja. Viie looma proovidest leiti viirusetekitaja, mistõttu taudipunktis kehtestatakse karantiin, farmi ligi 1200 siga hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

Veterinaar- ja toiduamet võttis proovid Tartumaal Puhja vallas Rämsi külas asuvast seafarmist taudistunud aladel tehtava kontrolli käigus 28. juulil, teatas põllumajandusministeeriumi pressiesindaja. Seakatk avastati sigade kasvatusega tegelevas Heko Põld OÜs, mille juht Heino Kõrgeperv ütles Postimehele, et ei soovi teemat praegu kommenteerida.

«Veterinaar- ja toiduamet teeb alates esimestest seakatkuleidudest metssigadel eelmise aasta septembris pidevat kontrolli taudistunud alade seafarmides, et jõuda võimalikule taudipuhangule kiiresti jälile. Puhja vallas asuva farmi puhul diagnoosisime katku enne sigade ulatuslikku haigestumist,» ütles VTA peadirektor Ago Pärtel.

Veterinaar- ja toiduamet kinnitas sigade Aafrika katku ametliku diagnoosi täna hommikul. Kokku on farmis 1186 siga. Tartumaa farmi ümber jääb tsoonidesse viis seakasvatust, millest kolm on suured.

Taudipunktis kehtestatakse karantiin, kõik sead hukatakse ja hävitatakse vastavalt sigade Aafrika katku tõrje tegevusjuhendile. Peale farmi loomadest tühjendamist hoone puhastatakse ja desinfitseeritakse. Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult veterinaar- ja toiduameti volitatud isikud.

Kui loomapidaja on rakendanud kõiki kehtestatud nõudeid, siis hüvitatakse seaduse kohaselt taudikoldes hukatud ning loomataudi tõttu hukkunud loomade väärtus. Taudipunktide ümber kehtestatakse kolme kilomeetrine ohustatud ja seitsme kilomeetrine järelevalvetsoon. Kõik tsoonidesse jäävad seafarmid kontrollib VTA üle ning võtab sigade Aafrika katku proovid.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodu- ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100 protsenti loomadest).

Sigade Aafrika katk on levinud Eesti naaberriikides (näiteks Lätis, Leedus ja Poolas) nii mets- kui ka kodusigadel. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum mullu 8. septembril, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta, rõhutas ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles