Riia mäe uue purskkaevu plaan läks vett vedama

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2005. ja 2006. aastal ligi 263 000 euro eest ümber ehitatud Riia 12a väljakul töötas nüüd kaane all olev purskkaev üürikest aega. Praeguseks on valminud väljaku uuendamise ja uue purskkaevu projekt, kuid selle teostamiseks korraldatud riigihange läks liiga kõrge hinna pärast luhta.
2005. ja 2006. aastal ligi 263 000 euro eest ümber ehitatud Riia 12a väljakul töötas nüüd kaane all olev purskkaev üürikest aega. Praeguseks on valminud väljaku uuendamise ja uue purskkaevu projekt, kuid selle teostamiseks korraldatud riigihange läks liiga kõrge hinna pärast luhta. Foto: Kristjan Teedema

Lootus jääb, et Riia mäelt kaob tartlaste hulgas Lenini kirstuks kutsutav purskkaevu kate ja väljak saab parema väljanägemise. Aga pole teada, millal see juhtub, sest esimesel katsel ületas töö hind kavandatud väljaminekut üle kahe korra.  

Tartu linnavalitsus lükkas tagasi Riia 12a väljaku rekonstrueerimise riigihankele esitatud ainsa pakkumise. Põhjuseks oli tõsiasi, et väljaku uuendamise eeldatav kulu oli projekti järgi 60 000 eurot, kuid riigihankele esitatud ainus pakkumine oli sellest 89 099 euro võrra kallim ehk 149 099 eurot.

«Pakutud hind oli arusaamatu,» ütles Tartu abilinnapea Valvo Semilarski. «Võib-olla oli põhjuseks suvi, hankel tehti ju vaid üks pakkumine. Teisalt võis purskkaevu ehitamine ehmatada ehitajat, kes kirjutas ehk selle töö tõttu pakkumisse riske sisse.»

Sõjakool toetab

Väljaku uuendamise projekt näeb ette oma aja ära elanud tänavakivide ja trepi pudeneva paekivi väljavahetamise ning uue purskkaevu ehitamise. Abilinnapea sõnul sarnaneb kavandatav purskkaev Lõunakeskuse veesilmaga, kus läbi resti purskavad üles väiksed veejoad.

Et Riia 12 majas ohvitsere õpetav kõrgem sõjakool soovib sel väljakul korraldada rivistusi, saab uuele purskkaevule nende ajaks katte panna. «Oleme kokku leppinud, et pärast väljaku valmimist hakkab selle eest hoolitsema kõrgem sõjakool,» lisas Valvo Semilarski.

Lisaks panustab sõjakool ka väljaku uuendamisse: tööks kavandatud 60 000 eurost 39 000 eurot annab õppeasutus, ülejäänud tuleb Tartu linnalt.

Võimalikud variandid

Kuigi hange luhtus, ei ole linnavalitsus väljaku korrastamise plaanile kriipsu peale tõmmanud.

«Me ei torma kohe uut hanget korraldama, teeme kõigepealt pakkumuse analüüsi,» ütles abilinnapea. «Esimeses hankes oli tänavakivide vahetamine ja purskkaevu ehitamine koos. Võib juhtuda, et eraldame need tööd. Aga on selge, et üht tööd seal teiseta teha ei saa: pole mõeldav, et kõigepealt vahetame kivid välja ja siis hakkame purskkaevu ehitamiseks jälle kaevama.»

KAS TEATE?

Kirstunaelast väljak

* Riia 12a väljakult võeti seal aastakümneid seisnud V. I. Lenini kuju maha 1990. aasta 23. augustil, pärast seda püsis koht aastaid üsna muutumatuna.

* 2005. aasta sügisel paigaldati uued tänavavalgustuspostid ja elektrikaablid, Võru tänavale ja Riia 12 hoone ette parklasse pandi betoonkivid. Töödeks kulus ligi 89 500 eurot.

* Pea 173 600 euro eest kaeti väljak 2006. aastal uute ja vanade tänavakividega ja ehitati purskkaev.

* 2007. aastal asendati purskkaevu ümber olevate treppide betoon paekiviga, mida tuli varsti kohati jälle betooniga asendada, sest paekivi hakkas pudenema.

* Purskkaev töötas vaid mõne aasta. Kuigi see ehitati alguses ökonoomsemaks ümber, oli tegu kalli silmarõõmuga, sest tuul kandis vett väljakule ja Riia mäelegi laiali ning nii tekitas purskkaev Tartu linnale suuri veearveid. 2009. aasta kevadest pole seda purskkaevu enam tööle pandud.

Allikas: Tartu Postimees 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles