Tartus elab kanakuudis kassipere

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanakuudis elab kassipere.
Kanakuudis elab kassipere. Foto: MTÜ Tartu Kassikaitse

Mullu kolis Tartu eramaja aias asuvasse kanakuuti kiisupreili, kes otsustas seal ka poegida. Tartu Kassikaitse otsib nüüd võimalusi kassipere päästmiseks.

Eramaja omanik laskis kassimammal oma viie pojaga kanakuuti elama jääda, kuid praeguseks on pojad juba suureks kasvanud ja kuut jäänud kassiperele kitsaks.

Kasside elu kanakuudis on kehv. „Süüa on nad saanud odavat koerakonservi, kuid kassipoegadele ei ole see toit ega sellised elutingimused sobivad,” rääkis Merle Aruoja Tartu Kassikaitsest. Eelmise talve veetsid nad samuti kanakuudis, kuhu majaomanik meisterdas neile vahtplastiga kaetud pappkasti, kuid mänguhimulised kassipojad närisid selle puruks.

Praeguseks on poegadest saanud juba teismelised, kes ronivad mööda kanakuudi võrku ja soovivad õue pääseda, kuid õues ootavad mitmesugused ohud: autoliiklus ja teised kassid.

„Et kuudis pole eriti ruumi, korralikke elutingimusi ega mänguasju, pole poegadel olnud mängulist lapsepõlve,” selgitas Aruoja. Nüüd on lisandunud ka teismeea mured: kuna üks poegadest on isane, siis nii kassiema kui ka kiisutüdrukud võivad hakata ise varsti poegi saama.

Algul tundis eramaja omanik kassipoegadest rõõmu ning lootis neile kodu leida. „Kuid nüüd, kui kassid on suureks kasvanud, vajavad nad rohkem süüa ning see on pensionärist majaomanikule liiga suur lisakulu, samuti on hirm uute poegade ees,” ütles Aruoja.

Kassipojad on inimestega harjunud, kõik on erksad ja terved, samuti efektse välimusega.

Praeguseks on MTÜ Tartu Kassikaitse leidnud hoiukodud kassiemale ja kahele emasele pojale, kuid hoiu- või päriskodusid on vaja kõigile, muidu peaksid nad veetma kanakuudis veel ühe talve. Kassid on saanud parasiiditõrje ning kõik ka steriliseeritakse.

Kel on soov kanakuudi kassiperet aidata, saab täpsemat infot Kassikaitse kodulehelt www.kassidkoju.eu/?q=node/27966 või kirjutades aadressil kassidkoju@hot.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles