Pagulaskoosolek pakkus abilinnapeale üllatuse

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu abilinnapea Artjom Suvorov nimetas üllatavaks, et valitsus jätab pagulaste vastuvõtmise omavalitsustele vabatahtlikuks. Tartu peab nüüd oma võimalusi arutama, kaks-kolm peret oleks Suvorovi arvates täiesti vastuvõetav.

Abilinnapea Suvorov ütles pärast eilset koosolekut Tartus haridusministeeriumi saalis, kus ministrid Margus Tsahkna ja Hanno Pevkur tutvustasid omavalitsusjuhtidele riigi kava pagulaste Eestisse vastu võtmisel, et tema jaoks oli kõige suurem üllatus, et mingeid kvoote ei tule, kõik on vabatahtlik ja keegi Tartule ette ei kirjuta, kui palju peab Tartu pagulasi ära mahutama.

Nüüd on plaanis kokku kutsuda Tartu pagulaskomisjoni uus koosolek, et arutada Tartu võimekust ja Tartu vajadust. Suvorov lubas täna hakata inimesi läbi helistama ja seda koosolekut planeerima.

«Mõnes mõttes on see ka poliitiline otsus, siin ei pääse fraktsioonide, koalitsioonipartnerite ja ka opositsioonipartnerite ärakuulamisest,» ütles Suvorov.

Siiski, kui kõik on vabatahtlik, kui suur võiks olla pagulaste ümberpaigutamisel Tartumaa ja linna panus?

«Mulle väga meeldis, kuidas siseminister tõi välja, mis on 150 inimest võrreldes Euroopaga,» sõnas Suvorov. «Kui jagada maakondade peale ära, jääb kümme-viisteist inimest maakonna kohta. Kui Tartu võtaks kaks-kolm peret, siis see oleks täiesti vastuvõetav ja ei usu, et kellelgi see vastu  oleks. Praegu ma ei taha numbritega spekuleerida, see on laest võetud.»

Suvorov ütles, et talle väga meeldis koosolekul esitatud lähenemine, et Eestisse kavandatavad 150 pagulast on väga väike inimeste hulk võrreldes töörändega ja ülikoolidesse tulevate välisüliõpilastega.

«Me ei tohiks nii väikest hulka inimesi tänavatel tähelegi panna,» ütles Suvorov. «Meie inimestel on tekkinud väärarusaam, et iga mustanahaline on automaatselt põgenik ja migrant. Selline suhtumine annaks halva maine Tartu ülikoolile ja tudengitele. Peame sellist olukorda vältima.»

Suvorov ütles, et koosolek oli tema meelest väga huvitav ja valitsuse sõnum konstruktiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles