Tõkised ohjeldavad kummivilistajaid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimastel nädalatel on laululava parklast kostnud Supilinna kummivilinat üsna vähe, sest linn lasi asfaldiplatsile paigaldada lamavad politseinikud.

Viimastel nädalatel on laululava parklast kostnud Supilinna kummivilinat üsna vähe, sest linn lasi asfaldiplatsile paigaldada lamavad politseinikud. Foto: Kristjan Teedema

Juba pea paar nädalat ei ole politsei saanud Supilinna elanikelt kaebusi rallitamise kohta laululava parklas. Kummivilistamisele on ilmselt piiri pannud hiljuti paigaldatud kiirustõkete rivid.

«Kiirustõkete paigaldamiseks oli konkreetne vajadus,» selgitas linna liikluskorraldusteenistuse juhataja Martin Nelis. Ehkki asfalt pole parklas enam esimeses nooruses, meelitab suur plats nooremaid linlasi magnetina sinna oma oskusi proovile panema. Teisisõnu jõulibisemist proovima ehk driftima.

«Rallitajatel peaksid paigaldatud kiirustõkked nüüd hoo maha võtma,» leidis Nelis.

19 tõkist

Kas ja kuidas plaanib linn tagada heakorda laululava alumises parklas? Selliseid küsimusi leiab arvukalt Tartu veebilehe rubriigist «Ametnik vastab». Linlaste sõnutsi käib parklas pimedal ajal pidevalt rallitamine, mis häirib ümberkaudseid elanikke ning on ohtlik jalakäijatele ja sportlastele.

Linnaametnikud on ikka ja jälle vastanud, et liikluse rahustamise võimalused on piiratud. Talvisel ajal toodi platsile näiteks lumehunnikuid. Politseipatrulli kohalolek aitas palju, kuid korrakaitsjaid ei saa ju panna ööpäev läbi parklavalvesse. «Niipea kui politsei lahkus, ralli jätkus,» kirjeldas Nelis.

Ohtlik kihutamine autodega on aastaid jutuks olnud nii linna liiklusega tegelevates teenistustes kui ka ametnike ja politseinike kohtumistel. Ka politseil oli ettepanek, et midagi võiks sellel platsil ära teha. Seda enam, et aeg-ajalt juhtus seal ka kergemaid plekimõlkimisi ning torupiirdedki parkla servas on saanud kannatada.

Võttis aega mis võttis, aga nüüd on parkla avaramatesse osadesse paigaldatud 19 kiirustõkist ehk rahvakeeli lamavat politseinikku. Liikluskorraldusvahendid läksid raele maksma 5000 ja 6000 euro vahele jääva summa, märkis Nelis.

Tema sõnul on nüüd ka lauluväljakule üritustele tulijail lihtsam parklas orienteeruda, kuid mis peamine, politseilt tulnud tagasiside kinnitab, et kummivilistamisega seotud kaebused on lõppenud. «Meie oleme sellise lahendusega väga rahul,» tõdes Nelis.

Segamatult mujal

Kiirustõkked parklas liigendavad platsi küll ära, kuid leidub ka arvamusi, et need on paigaldatud just paraja vahega innustamaks autohuvilisi nende vahel liuglema. Nagu hiljaaegu tekkinud jälgedest näha, on plastmaterjalist lamavaid politseinikke püütud ka rehve ringi käia lastes kraapida ja rikkuda.

Parklaid on Tartus aga veel ja eriti kevaditi on politsei ajanud autohuviliste kogunemisi laiali nii Sõbra tänava Prisma kui ka Lõunakeskuse parklas. Nagu internetifoorumitest lugeda ja näha, sõidetakse seepeale linnast kaugemale. Näiteks naabermaakondades, kus politseinikke on tööl vähem, saab mõnel suuremal platsil üsna segamatult kumme vilistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles