Algavad sõjakooli sisseastumiskatsed

Eleen Laasner
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgem Sõjakool Tartus Riiamäel
Kõrgem Sõjakool Tartus Riiamäel Foto: Sille Annuk

Kõrgemasse sõjakooli pürgijatel tuleb läbida kolme päeva jooksul mitu erinevat katset. Tulemused selguvad järgmise nädala teisipäeval.

Teisipäeva hommikul kell 9-11 on kogunemine, jagatakse kätte nimesildid ning kaugemalt tulnutele antakse majutuskohad sõjakooli ühiselamu tubades. Pärast seda algab infotund, kus räägitakse täpsemalt, mida erinevad katsed endast kujutavad.

Kell 13 algab Tartu ülikooli Vanemuise tänava loodusteaduste õppehoones 150 üksikülesandega akadeemiline test. Akadeemilises testis tuleb kolme tunni jooksul lahendada erinevaid ülesanded diagrammidelt, leida kaartidelt või tabelitest oluline info, mõista teksti, osata ruumiliselt kujutleda, lahendada matemaatikaülesandeid ja teada sõnavara. Testi hinnatakse maksimaalselt 100 punktiga, 0 punkti saanud kandidaat langeb konkursist välja.

Kolmapäeval kell 8-17 on Tähtvere pargis üldfüüsiline test. Selles testis peab tudengikandidaat jooksma 3200 meetrit, sooritama kahe minuti jooksul võimalikult palju kätekõverdusi ning teise kahe minuti jooksul võimalikult palju kõhulihaste harjutusi. Jooksu aeg ja soorituste arv on vastavuses punktitabeliga. Katsetel jätkamiseks tuleb saada igalt alalt vähemalt 60 punkti.

Pärast kehaliste võimete testi toimuvad kuni reede õhtuni kutsesobivusvestlused. Nende käigus hinnatakse kandidaatide potentsiaali juhtidena, nende maailmavaatelisi seisukohti, motiveeritust ja suutlikkust akadeemilisteks õpinguteks. Vestlust hinnatakse maksimaalselt 100 punktiga, 0 punkti saanud kandidaat langeb konkursilt välja.

Rakenduskõrghariduse tasemel saab kandideerida maaväe, mereväe ja õhuväe õppesuunale. Tänavu võetakse sõjakooli põhikursustele 75 õppurit – 10 õhuväe, 10 mereväe ja 55 maaväe erialale. Õppeaeg on kõikidel õppesuundadel kolm aastat. Osa õppest on mereväe kadettidele TTÜ Eesti Mereakadeemias ning õhuväe kadettidele Eesti Lennuakadeemias.

Sisseastumiskatsed saab sooritada juba enne ajateenistust, kuid sõjakooli võetakse kandidaadid vastu alles pärast edukat ajateenistuse läbimist. Sel aastal on ajateenistuse läbinutest sõjakooli oma paberid saatnud 115 inimest, läbimata ajateenistusega kandidaate on 94.

Katsete edukaks läbimiseks on kõrgem sõjakool oma Facebooki lehel jaganud ka nõuandeid. Näiteks, kuidas valmistuda üldfüüsiliseks testiks ning kuidas jõuda igale poole õigeaegselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles