Priiuse eest langenute kalmudel käib töö

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu abilinnapea Valvo Semilarski (vasakul) käib praegu sageli Pauluse kalmistul, kuhu rajataval Vabadussõjas langenute memoriaalväljakul paigaldasid OÜ Matthäi Ehitus ja OÜ Tavt töötajad Gunnar Kuusnõmm, Mart Viigipuu, Enno Lilloja ja Ken Laumets (taamal) graniitkive
Tartu abilinnapea Valvo Semilarski (vasakul) käib praegu sageli Pauluse kalmistul, kuhu rajataval Vabadussõjas langenute memoriaalväljakul paigaldasid OÜ Matthäi Ehitus ja OÜ Tavt töötajad Gunnar Kuusnõmm, Mart Viigipuu, Enno Lilloja ja Ken Laumets (taamal) graniitkive Foto: Kalev Saar

Ligi seitsekümmend aastat kestnud vaikelu Tartu Pauluse kalmistule maetud Vabadussõjas langenute ühiskalmudel on lõppenud: töömehed rajavad seal juba mitmendat nädalat väärika väljanägemisega memoriaalväljakut.

Vabadussõjas langenute hauamonumendi ümbruse rekonstrueerimise riigihanke võitnud OÜ Tavt töötajad asusid Pauluse surnuaia Võru tänava poolses küljes tööle eelmise kuu lõpus.

Läinud esmaspäeval liitusid nendega OÜ Matthäi Ehitus töömehed, kes hakkasid väljakule graniitparketti laduma. «Esmaspäeva õhtuks oleme siit läinud,» rääkis Matthäi Ehituse töötaja Gunnar Kuusnõmm neljapäeva õhtul tööd katkestamata.

Koos temaga nn graniittäringuid üksteise kõrvale sirgetesse ridades ladunud mehed märkisid, et töö pole kõige lihtsamate killast, sest ruumi selle tegemiseks on vähe, lisaks tuleb siin-seal arvestada vanade ristidega.

Palju nimesid

«Mehed on hästi ja kiiresti töötanud,» kiitis Tartu abilinnapea Valvo Semilarski. Kava järgi peaks Tavt oma töödele Pauluse surnuaial joone alla tõmbama juuli lõpuks. Korrastustööde käigus kaetakse hauatähise ümbrus graniitkillustikuga ning monumendi ja hauatähise vahele jääv väljak graniitparketiga.

Muruväljak ümbritsetakse kitsa graniidist äärekiviga. Võru tänava poolsele küljele pannakse kolm pargipinki ja mälestusmärgi öiseks valgustamiseks paigaldatakse neli suundvalgustit. «Tulevikus paneme siia ka kahele poole platsi valgustuse, kaablid on selleks siin nüüd olemas,» märkis abilinnapea.

Väljaku keskele tulev üle nelja meetri laiune hauatähise betoonosa on peaaegu valmis, sellele on tarvis valada viimane betoonikiht. Betoonalusele paigaldatavale graniidile tuleb langenute nimedega memoriaalsein. Pauluse kalmistul 1934. aastal Vabadussõjas langenute mälestusmärgi avamiseks välja antud trükises on kirjas, et seal puhkab ühishaudades 254 vabadusvõitlejat: 48 lahingus langenut ning 116 haavadesse ja 90 nakkushaigustesse surnut. Tundmatuna on maetud vaid 14 võitlejat.

Valvo Semilarski sõnul tuleb nimetahvlitele ligi 270 nime, seal on kirjas ka need Vabadussõjas elu jätnud mehed, kes on Pauluse kalmistul maetud perekondade hauaplatsidele.

«Kõik neli nimetahvlit on valmis, oleme tööjärjega ilusti graafikus,» kinnitas skulptor Mati Karmin, kes on koos arhitekt Tiit Trummaliga teinud Pauluse kalmistu Vabadussõja monumendi taastamise teise järgu projekti.

Tartu ja riigi rahaga

Reedel tõi ta Tartusse memoriaalseina mõned osad, õige pea valmivad ka seina mõlema otsa 90 sentimeetri kõrgused urnid, milles saab pidulikel päevadel tule süüdata.

«Augusti lõpuks peaks väljak meie poolt valmis olema,» märkis Mati Karmin.

Pauluse kalmistu Vabadussõjas langenute memoriaalväljaku tegemiseks kulub ligi 160 000 eurot. Lõviosa sellest rahast panustab Tartu linn, 50 000 eurot andis kaitseministeerium. «Rahasumma on küll suur, aga Vabadussõjas langenud väärivad seda,» ütles Valvo Semilarski. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles