Nõo noored avastavad koduvalda ratastel

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõo noored pedaalivad koduvallas kolme päevaga ligi sada kilomeetrit.
Nõo noored pedaalivad koduvallas kolme päevaga ligi sada kilomeetrit. Foto: Kristjan Teedema

Homme alustavad Nõo valla noored kesksuvist kolmepäevast rattaretke, et tutvuda vaba aja veetmise võimalustega koduvallas.

Nõo noorsootöötaja Egle Hänilase sõnul tahetakse rattaretkel saada aimu, millega noored Nõo vallas tegelevad ja millistest ajaviitmisvõimalustest nad puudust tunnevad.

«Eesmärk oleks just rõhuda sellele, et noored ei pea jääma ootama, et keegi teine nende unistusi ellu viima asuks – neil on see võimalus endil ka olemas,» ütles ta. «Tahame noortesse süstida julgust ise midagi ette võtta. Selleks pakumegi näiteid, nõuandeid ja tuge ideede elluviimisel.» Rattaretkel kogutud ideed ja unistused jõuavad Hänilase sõnul ka kindlasti otsustajateni ning sealt on võimalus edasi tegutseda noorte ja omavalitsuse koostöös.

Ligi sajakilomeetrisel rattamatkal marsruudil Nõo-Kolga-Unipiha-Aiamaa-Järiste-Nõgiaru-Keeri-Meeri-Tõravere-Vissi-Uuta-Illi-Sassi-Laguja-Ketneri-Laguja-Kääni-Etsaste-Tamsa-Altmäe-Enno-Luke-Voika-Nõo läbitakse kõik valla väiksemad ja suuremad külad.

Nõo noortekeskuse liikme Kätlin Ilvese sõnul jäetakse igasse läbitud külasse maha ka märk sellest, et noored on oma retkel sinna jõudnud.

Mõnel pool tehakse pikem peatus: näiteks Järiste külas väisatakse Ecu talle, Meeri külakeskuses lõpetatakse esimene retkepäev, Vapramäel uudistatakse loodusmaja, Laguja koolimajas kohtutakse lähikülades elavate noortega, Luke mõisapargis peetakse piknikut.

Matkal jälgitakse kõiki ohutusnõudeid: muu hulgas ratta korrasolekut ning helkurvesti ja mugavate jalanõude olemasolu. Hänilase sõnul juhendavad noorsootöötajad kõiki sõitjad, mismoodi rattaga maanteel liigelda. „Ohutuse tagamiseks on noortele esmaabist ja liiklusohutusest rääkimas käinud Eesti Punase Risti Tartumaa selts ja Nõo päästeselts,” kinnitas ta.

Rattaretkele minejad peavad olema vähemalt kümneaastased, kuid matkaseltskonna pikemate peatuste ajal oodatakse uudistama ja juttu puhuma igas vanuses lapsi ja noori.

Hänilase sõnul arvestatakse retkel kõigi sõitjate tempoga ning tehakse piisavalt puhkepause. Kui mõni rattur enam ei jõua või keegi otsustab, et enam ei jaksa kaasa sõita, siis nendeks puhkudeks on olemas abiline.

„Kui keegi tahab katkestada ning tal ei ole võimalust endale kedagi järele kutsuda, siis meil on üks abiline, kes viib suuremad asjad, nagu magamiskotid ja toit, ööbimiskohtadesse kohale,” rääkis Hänilane. „Vajaduse korral saab ta kindlasti ka ka väsinud matkalise koju toimetada.”

Nõo vallas elab aasta alguse seisuga 1011 noort vanuses 7–26 eluaastat. Üle poole nendest elab valla 19 külas (Enno külas ei ela rahvastikuregistri andmetel ühtegi noorteealist). Noorte arvukus on suurim Luke, Meeri, Voika, Vissi ja Nõgiaru külas. Mõnes väiksemas külas aga on noorte osakaal suuremgi: näiteks Ketneri külas on pooled elanikest noored, Kolga külas on noori 40 ning Sassi ja Laguja külas 35 protsenti elanikest. 

Noorte rattaretke korraldamisele on andnud hoogu juurde Tartu maavalitsus, Nõo vald, Meeri küla arendamise selts ja Laguja külakeskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles