Vanemuise tiigist tuli välja hulk kadunud asju

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise tiigist välja toodud suuremad raudesemed, nende hulgas ka liiklusmärgid ja vana purskkaevu torud, seisavad seda veekogu puhastanud OÜ Lõunalaaned laoplatsil.
Vanemuise tiigist välja toodud suuremad raudesemed, nende hulgas ka liiklusmärgid ja vana purskkaevu torud, seisavad seda veekogu puhastanud OÜ Lõunalaaned laoplatsil. Foto: Kristjan Teedema

Aastatega on tartlastel ja Tartu linnalgi kadunud hulk asju nagu vits vette ning seda sõna otseses mõttes, sest nii mõnigi üsna suur kadunud asi, näiteks jalakäijate ala liiklusmärk koos pika postiga, tuli lagedale Vanemuise tiigi puhastamise käigus.

«Väga huvitavaid leide seekord polnud,» iseloomustas Vanemuise tiiki puhastanud OÜ Lõunalaaned juht Valdek Tagel kesklinna veekogust kogutud saaki. «Kõige rohkem oli muda ning klaas- ja plastpudeleid.»

Siiski, siiski. Traalimise käigus tuli päevavalgele ka muud, näiteks hulk prille, eelmise riigikorra ajal tehtud väikse jalgratta raam, paar rattasadulat ja mõni jalgratta leistang. Vanast äkkest tehtud traaliga sikutati kaldale ka mitu liiklusmärki, auto tagumised vedrud, paari meetri pikkune ventilatsioonitoru ja trossijupp.  

Kogred elavad edasi

«Esimese tõmbega tuli välja ka rahakott, aga sellega läks õnnetult,» rääkis Valdek Tagel. «Panin selle tiigi kaldale betoonserva peale ja nagu trossi uuesti tõmbasime, lendas rahakott mutta tagasi ja sinna see ka kadus.» Raha ja dokumente kukrus polnud, lõplikult läks koos sellega kaduma korvpalliklubi Rock 2005. aasta mängude abonementkaart. 

Lõunalaaned puhastas peale olmeprahi Vanemuise tiigi ka veetaimedest, kõdunenud lehejäänustest ja põhjamudast. «Oi, muda sai sealt palju, vedasime seda minema kümme autokoormat ehk oma seitsekümmend tonni,» märkis Valdek Tagel. 

Peale muda ja prügi viidi tiigist mujale elu peale paar tuhat väikest kokre. «Suuremad kogred elavad seal edasi, nemad mõrda ei tulnud,» ütles Valdek Tagel. «Kui muda välja tõmbasime, viskasime vette tagasi ka ilusaid pea paarikümne sentimeetri pikkuseid poisse. Ei juhtunud nendega midagi hullu, ainult mõni üksik õppis ööga seliliujumise ära.»

Töö jätkub

Ligi 1120-ruutmeetrise tiigi puhastamine maksis Tartu linnale 11 532 eurot. Nüüd on valmis OÜ Tinter-Projekt tehtud 1,36-hektarise Vanemuise pargi rekonstrueerimise projekt.

«Jalgteed saavad uue asfaldi, Hurda monumendi juurde tulevad uued plaadid ning võimaluse korral paneme parki ka uued pingid ja prügikastid,» tutvustas kavandatud töid Tartu haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Eda Põldma. Lisaks pannakse tiiki torud, et seal saaks tuleval suvel tööle hakata purskkaev.

Nendeks septembrisse-oktoobrisse kavandatud töödeks on Tartu linnal ligi 100 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles