Uspenski kiriku katusel jätkub remont

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uspenski kiriku kohale Tartus kerkisid taas tellingud.
Uspenski kiriku kohale Tartus kerkisid taas tellingud. Foto: Risto Mets

Magasini ja Munga tänava nurgal asuva Jumalaema Uinumise (Uspenski) kiriku katuse kohale kerkisid möödunud nädalal kõrged tellingud. Jätkub mullu alanud remont kiriku tornides ja katusel.

Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku kantsleri Martin Tooni kinnitusel jätkuvad mullu alustatud restaureerimistööd katedraalkiriku katustel. Kirikukeskus sõlmis Tafrix OÜ-ga lepingu katusetööde teise etapi läbiviimiseks ja see hõlmab kellatorni kõlakoja põranda, torniluukide ja müüriastmete restaureerimist ning nelitise ja nurgatornide puitkonstruktsiooni proteesimist ja asendamist.

Katustele paigaldatakse vaskplekk ja kõik viis risti kullatakse, kinnitas Toon. Kuldamistöö usaldati Soomes tegutseva meisterkuldaja Raimo Snellmani hoolde ning see töö rahastatakse annetustest, mille korjamine jätkub ka praegu, sest kogu vajalik summa ei ole veel koos.

«Kõik, kes soovivad kogudust selles toetada ja hiljem kiriku tornitippudes säravaid riste vaadates alati oma panusest rõõmu tunda, on lahkelt oodatud oma annetust saatma,» lisas Toon. Toetusi oodatakse Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku arvelduskontole EE353300332092480005 Danske Bank'is märksõnaga «Tartu ristide kuldamine».

Tänavu tehtavate tööde põhirahastajaks on muinsuskaitseamet. Asutuse pühakodade programmist sai kirik kevadel 120 000 eurot. «Väga olulise kaasfinantseeringuga panustas ka Tartu linnavõim, mis oli riikliku eraldise määramise puhul üks otsustavamaid tegureid,» rääkis Toon. Raad eraldas kirikule 30 000 eurot.

Jumalaema uinumise kiriku kogu katusemaastik on kavas korrastada hiljemalt 2016. aasta sügiseks, kinnitas kantsler Toon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles