Kunstifestival vaatas tulevikku

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali «Art ist kuku nu ut» võttis kokku Y-galeriis peetud vestlusring, mida juhtis festivali üks korraldajatest Rael Artel (seisab ukseavas).
Festivali «Art ist kuku nu ut» võttis kokku Y-galeriis peetud vestlusring, mida juhtis festivali üks korraldajatest Rael Artel (seisab ukseavas). Foto: Margus Ansu

Eelmise nädala lõpus jõudis Tartu noore kunsti oksjoniga lõpule Tartu kunstikuid asendama kavandatud festival «Art ist kuku nu ut». Kas ka järgmisel aastal tuleb midagi selletaolist? Või midagi enamat?


Festivali «Art ist kuku nu ut» peamised korraldajad Kaisa Eiche ja Rael Artel kutsusid Y-galeriisse asjaosalised, et vaadata tagasi möödunud festivalile ja heita ühises arutelus pilku tulevikku.

Arutelu üheks aluseks oli festivali alguseks välja antud trükis, mis võtab Tartu kunstielu läbi üsna kriitiliselt.

Publikut jagus kõikjale

Kunstifestivali algus langes ajaliselt kokku festivalidega Draama ja Eclectica. «Esialgu kardeti, et publik ei jõua igale poole,» ütles Eiche. «Tegelikult oli mõnus tunne, et linn oli sügise alguseks rahvast täis, tekkis hea festivaliatmosfäär. Publikut jagus igale poole.»

Festivali «Art ist kuku nu ut» peamiseks osiseks mõeldud samanimeline trükis, millel on 25 kaasautorit, sai Eiche sõnul hea vastukaja.

Brošüürist jäid muu hulgas kõlama sellised küsimused: miks ei võiks just nimelt Tartus toimuda olulised kunstisündmused ja miks ei võiks siinsetel kunstiüritustel olla rahvusvahelisem haare?

Rael Artel paotas tulevikuplaane. Nüüdset «Art isti...» nimetas ta seni kuus korda peetud Tartu kunstikuust üleminekufaasiks, olukorra kaardistuseks, et saada ülevaadet Tartus ja tartlaste peades toimuvast.

Viis aastat festivale

Artel ja Eiche kavatsevad teha festivali viis aastat. Järgmise «Art isti...» sündmused on nad jaotanud suuresti kolmeks.

Esiteks on kavas tuua Tartu kunstimuuseumisse ühe meie kaasaegse kunsti elava klassiku näitus välismaalt.

Teiseks on plaanis kutsuda appi mõjukas rajatagune kuraator, kes vaataks Tartus ja Eestis laiemalt ringi, et koostada Tartu kunstimajja suur väljapanek. Juba on käsil läbirääkimised ühe Berliinis tegutseva vabakutselise kuraatoriga.

Järgmise «Art isti...» kolmas suurem näitusepaik on Y-galerii. Festivali ajaks paneks selle galerii võlvide all keegi kohalik kunstnik üles näituse, mille loomiseks ta saab kõik vajaliku festivali korraldajatelt.
Vestlusringi kutsutud asjaosalised, näiteks Tartu kunstimuuseumi direktor Reet Mark ja Tartu Kunstnike Liidu esimees Markus Toompere, pidasid rahvusvahelise mõõtme kasvamist oluliseks.

«Kui on vähegi atraktiivne projekt või idee, kui see on normaalselt üles ehitatud ja tähtaegadest kinni peetakse, siis kunstimajal pretensioone ei ole,» lisas Toompere.

Vestlusringis olid tähtsal kohal ka sellised teemad nagu festivali hariduslik külg ning elitaarsuse ja massilisuse vahekord, kunsti suhted meediaga jpm. Rael Artel ja Kaisa Eiche loodavad oma töös kunstikorraldajate, kunstnike ja pedagoogide ideid tarvitada ka edaspidi.

Kuu kunstiga
• Festival «Art ist kuku nu ut» koosnes trükisest, näitusest, oksjoninäitusest ja konverentsist.
• Brošüüri «Art ist kuku nu ut» koostasid Kaisa Eiche ja Rael Artel.
• Rahvusvaheline tänapäevakunsti näitus «Lisa 6. Nähtamatu käe poliitika», mille kureeris Rael Artel, oli Y-galeriis 2. oktoobrini.
• Performance «Rahvusvaheline Konverents, Teaduslik Konverents 2010» Erkki Luugi ja Toomas Thetloffi juhtimisel oli Tartu Ülikooli raamatukogu konverentsikeskuses 2. oktoobril.
• Tartu noore kunsti oksjoninäitus «Vali vitamiin» Kiwa kureerimisel oli Tartu loomemajanduskeskuses, oksjon oli 8. oktoobril Dorpati konverentsikeskuses.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles