Mustvees tuleb linna päev ja Peipsi folk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahetult enne linnapäevi lõppes Mustvee sadama lähistel silla remont.
Vahetult enne linnapäevi lõppes Mustvee sadama lähistel silla remont. Foto: Anu Ots

Laupäeval tähistab Mustvee linn oma päeva käsitöölaada ning rahvusvahelise festivaliga Peipsi folk.

Pidupäeva juhatab sisse viie linnas asuva kiriku üheaegne kellahelin. Linnapea Max Kaur räägib tervituskõnes Peipsi pealinnast kui ajaloohõngulisest ja traditsioone väärtustavast paigast ja esinduslikust väravast Euroopa Liitu. Uue sadamahoone rõdul mängib Avinurme puhkpilliorkester.

Festivali Peipsi folk korraldamisel peeti silmas Mustveed kui Eesti ja Vene kogukonda ühendavat paika, rääkis Mustvee kultuurikeskuse kunstiline juht Valentina Jazõkova. Nii on festivali üheks tähtsamaks esinejaks rahvamuusikaansambel Istoki Petserist. «Kontaktid selle kultuurikollektiiviga said alguse Mustvee delegatsiooni külaskäigul Pihkva oblastisse,» märkis Jazõkova. Ansambel Istoki esitab rahvalaule. Muu hulgas räägivad kollektiivi laulud rahvakalendri tähtpäevadest. Muusikainstrumentidena on idanaabritest kultuuritegijatel kaasas oma rütmipillid, kirjeldas Jazõkova.

Ida-Virumaalt tuleb esinema vene rahvalaule esitav ansambel Alajõelt. Samuti ansambel Iisakust, kelle repertuaaris regilaulud, lisas omalt poolt Mustvee kultuurikeskuse rahvakultuurispetsialist Tiia Tarto. Peol osaleb veel noorte tantsijate segarühm Viljandimaalt Karksi vallast ning Torma naisrühm ja kapell. Folkloorihõngulist muusikat esitab ka Kreeka muusika ansambel Zorbas. Esinema on oodata ka solistidena esinevaid pillimehi, täpsustas Tarto. «Näiteks Johannes Haav Jõgevalt mängib akordionit ja võtab kaasa ka enda pildistatud õhupildid.»

Lisaks folgimelule, mis kostab läbi helivõimenduse arvatavalt üle terve linna, pakutakse ka igat sorti laadakaupa. Linnapäeval kaubanduse poole eest hoolitsev Elle Palm kinnitas, et traditsiooni kohaselt müüakse laadal mitmekülgses valikus eestimaiseid tooteid: suitsusinki, pardiliha, pirukaid, sõõrikuid, erinevad sorti jäätisi jm. Võrumaalased on lubanud kaasa võtta kuut erinevat sorti karaskit, mida pakutakse spetsiaalsetel käsitööna valmistatud linikutel. Kalahoovis saab lisaks Peipsi kalale osta ka Võrtsjärvest püütud angerjat.

Mustvee naiste käsitööselts korraldab loterii, kus võidab iga loos. Loteriiga soovib käsitööselts koguda raha õmblusmasina ostuks.

Mustvee kultuurikeskuse juhataja kohusetäitja Laidi Zalekešina lisas omakorda, et tehnikahuvilistele peaks elavat huvi pakkuma ralliautode demonstratsioon. Kultuurikeskuses saab külastada kaalumuuseumi ja raamatukogus tervitada kilpkonnade kooselupaari ning vaadata Anu Otsa koostatud fotonäitust «Ühe silla kolm lugu». «Mõistagi on kõik oodatud uudistama äsjavalminud nüüdisaegset silda,» lausus Zalekešina. Õhtusel kontserdil astub Peipsi randa ehitatud laval üles Eesti popikuningannaks tituleeritud Anne Veski ning rockimees Tanel Padar ja ansambel the Sun. Peo lõppakordioks on ilutulestik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles