Kodijärve hooldekodu rahvas saab oma väikse küla

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodijärve hooldekodu.
Kodijärve hooldekodu. Foto: Graafika: TPM

Elu vanas mõisahoones asuvas Kodijärve hooldekodus läheb paari aasta pärast kodusemaks, sest sinna kerkivad eurorahaga peremajad.


AS Hoolekandeteenused ehitab Kambja vallas olevale Kodijärve hooldekodule peremajad, teeb vanast mõisahoonest tegevuskeskuse ja muudab ka hooldekodu ümbruse mõnusalt koduseks kohaks.

Kodijärve hooldekodus elab vanas mõisahoones praegu 43 inimest. Tulevikus võib neid olla veidi rohkem, sest kava järgi peaks sinna tulema viis peremaja, kus igaühes jätkub ruumi kümnele inimesele, rääkis ASi Hoolekandeteenused Euroopa Regionaalarengu Fondi projektide juht Ivo Lepasaar.

Oma maja ja peenrad

Peremajas möödub hooldekodu elanikel suurem osa ajast: seal süüakse, magatakse, veedetakse vaba aega ning saab tegelda ka mõne lihtsama huvitegevusega.

Ühised ettevõtmised ja suurem osa huvitegevusest koondub tulevikus vanast mõisahoonest tehtavasse tegevusmajja. Viimast saavad kasutada ka kohalikud inimesed, kui nad soovivad näiteks internetti kasutada, raamatukogust lugemist koju viia või saalis koosolekut pidada.

Peremajade ja tegevusmaja ümbrusse rajatakse kõnniteed, puhkekohad, spordiväljak ja hobipeenrad. Majad ja nende ümber jääv ala hakkab välja nägema nagu väike küla.

Praegu käib töö Kodi­­järvele tänapäevastel peremajadel põhineva psüühiliste erivajadustega inimeste hooldekodu rajamiseks vajaliku detailplaneeringu kallal.

Ehitama aasta pärast

Et ehitus läheb lahti Pan­­godi maastikukaitsealal, tuleb väga palju asju kooskõlastada keskkonnaametnikega ja sellepärast on detailplaneeringu kinnitamine edasi lükkunud. Kodijärve uute majade ehitamine algab suure tõenäosusega järgmise aasta teisel poolel.

Sotsiaalministeeriumi all töötav riigifirma Hoolekandeteenused ehitab erivajadustega inimestele aastaks 2015 üle Eesti 55 uut peremaja ja seitse uut tegevusmaja. Lisaks renoveeritakse kaks vana mõisahoonet tegevusruumideks.

Kogu projekti rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles