Tõnis Mägi ja ta kaasa laulavad USAs eestlaste puitkiriku taastamisel

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärt Johanson ja Tõnis Mägi.
Kärt Johanson ja Tõnis Mägi. Foto: Sille Annuk

Peedu aedlinna elanikud Tõnis Mägi ja tema abikaasa Kärt Johanson annavad 18. juulil kontserdi Gleasonis (Wisconsini osariik, USA), et toetada sealses metsas asuva sajand vana puitkiriku taastamist. New Yorgis ilmuva ajalehe Vaba Eesti Sõna teatel käivad sealsamas eelmisel ja samal päeval taastamistalgud, sündmusest valmib Eesti TV tõsielusarja «Eesti lood» film «Hingemaa».

Vaba Eesti Sõna andmeil asub Gleasonis vanim eesti luterlaste koguduse kirikuhoone USAs. Eestlastest pagulased ehitasid selle aastal 1914 kirikuõpetaja ja ehitusmeistri Konrad Klemmeri eestvedamisel. Eestlaste elu Gleasonis, Schleys ja mõnes muus sealkandi külas hääbus 1970. aastatel. Tagasihoidlik puukirik jäi unustuse hõlma ja sattus rüüstajate küüsi.

1990. aastate algul asus vana hoone säilitamiseks esimesi suuremaid samme filmiprodutsent ja lavastaja Bill Rebane, kelle pastorist vanaonu oli kiriku rajajate hulgas. Paaril viimasel aastal on jõupingutused ühendatud. Vabatahtlikud käisid taastamistöödel mullu suvel ja kogunevad Gleasoni metsakirikusse ka tänavu, 17. ja 18. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles