Piltuudis: Eestimaa kohal helkisid öösel pilved

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öösel kella 2.23 paiku võis Tartu kohal näha sellist taevast. Hiljem hakkas päike juba tõusma ning pilvi enam näha polnud.
Öösel kella 2.23 paiku võis Tartu kohal näha sellist taevast. Hiljem hakkas päike juba tõusma ning pilvi enam näha polnud. Foto: Risto Mets

Just praegu, mil päike vajub ööseks vaid õige pisut horisondi taha, on võimalus jälgida sellist loodusnähtust nagu helkivad ööpilved. Ööl vastu tänast võis taevalaotusel vaadelda põnevaid ja muutuvaid mustreid.

«Praegu on nende vaatlemiseks just õige aastaaeg,» kinnitas ka Tartu observatooriumi vanemteadur Laurits Leedjärv. Tema sõnul vaatles ta ise ka mõned päevad tagasi Tõravere kohal, kuidas horisondi tagant umbes 80 - 100 kilomeetri kõrgusel asuvate jääkristallideni paistev päikesevalgus Maale peegeldus.

Selgetel õhtutel ja öödel avaneb selle loodusnähtuse vaatlemiseks võimalusi kindlasti veel. Paraku pöörab ilm lähiajal pilvisemaks, avaldas Leedjärv kahetsust.

Suveperioodi valgetel öödel võib usinam vaatleja seda nähtust märgata umbes kümnel ööl aastas. Talvel loodus sellist vaatepilti ei paku. Siis on hoopis tõenäolisem märgata virmalisi.

Helkivad ööpilved käituvad sarnaselt tavapilvedega. Nad tekivad, liiguvad ja kaovad. Nii näeb neid vaadeldes ka vähest valguse liikumist. Ööl vastu tänastki võis kahaneva kuu kõrval näha üsna muutlikku valgusmängu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles