Tartu ülikooli esitati mullusest rohkem avaldusi

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ peahoone.
TÜ peahoone. Foto: Margus Ansu

22. juunist kuni tänaseni sai Tartu ülikooli esitada sisseastumisavaldusi 60 bakalaureuse- ja 72 magistriõppekavale. Eesti- ja inglisekeelsetele õppekavadele laekus kokku 11 139 avaldust, mis on kaheksateist protsenti enam kui mullu.

Kõrghariduse esimesel astmel edasiõppimiseks esitati 8125, magistriõppekavadele 2698 ning doktoriõppes jätkamiseks anti sisse 316 avaldust.

Kõige enam soovijaid on arstiteaduse (766 avaldust), õigusteaduse (644), füsioteraapia (376), psühholoogia (327) ja informaatika (319) õppekavale. Kõrghariduse teises astmes on kõige enam soovijaid õigusteaduse avatud ülikooli õppesse (221 avaldust) ning tarkvaratehnika (160) ja informaatika (125) õppekavale.

Vastuvõtt inglisekeelsetele õppekavadele oli aprillis. Inglisekeelsetele õppekavadele esitati 2132 avaldust, mis on võrreldes mullusega seitsekümmend protsenti enam.

Alternatiivid

Tartu ülikooli vastuvõtuspetsialist Kaja Karo arvas, et kandideerijate arvu tõus võib ennekõike olla tingitud sellest, et ülikool pakkus tänavu mitmeid alternatiive. «Näiteks riigieksamite kõrval on võimalik sooritada erialast sisseastumiseksamit. Samuti saab sisse astuda, kas ainult akadeemilise testi või riigieksamitulemuste alusel,» rääkis Karo.

Kui üliõpilaskandidaadil läksid riigieksamid oodatust halvemini, saab Karo kinnitusel inimene endale luua ka teisi võimalusi, kuidas ülikooli sisse saada.

Üks näide on tema sõnul arstiteadus, mis on teist aastat kõige suurema avalduste arvuga eriala. «Avalduste arv kasvas hüppeliselt, kui arstiteaduskond hakkas alternatiivina pakkuma sisseastumiseksamit,» ütles ta.

Pingeread muutuvad

Järgmisest nädalast leiavad aset sisseastumiseksamid ning vastuvõetavate nimekirjad avalikustatakse SAISis 17. juulil. Pingeread aga võivad muutuda 19. augustini ja täpselt niikaua on kandidaadil lootust Tartu ülikooli sisse saada.

Pingeridade muutumine sõltub vastuvõtuspetsialisti sõnul paljuski õppekavast. «Psühholoogia eriala on üks selliseid näiteid, kus kõik need kandidaadid, kes sisse saavad, on hästi motiveeritud ja kinnitavad kohe oma õppimatuleku,» kinnitas ta. Vastupidine näide on majandusteadus, kus on palju õppekohti, ning teiste Eesti kõrgkoolidega sarnaseid õppekavasid. Karo ütles, et seal liiguvad pingeread väga palju ning seda kogu suve.

Tartu ülikool võtab tänavu vastu 2311 uut tudengit bakalaureuse- ja 1357 magistriõppekavadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles