Pauluse Kirikumuusika Selts taasalustab tegevust

Kadi Raal
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Pauluse kirik
Tartu Pauluse kirik Foto: Kristjan Teedema

Täna õhtul kell 21.00 toimub Pauluse kirikus EELK kirikupäeva ja vaimuliku laulupeo festivalikontsert „Toccata Festiva“. Ühtlasi taasavatakse kontserdil Tartu Pauluse Kirikumuusika Selts.

Kontserti alustab Tartu Pauluse noorteansambli esituses teos, millega asutati 1923. aastal Tartu Pauluse Kirikumuusika Selts. Taasloomist tähistab Marje Singi kantaat “Pärast Kolgatat” ning Galina Grigorjeva “Molitva”. Kontserti kroonivad uue vileoreli helikatked ning Samuel Barberi „Toccata Festiva“.

Seltsi eesmärgiks on kirikumuusika edendamine ning kursuste ja kontsertide korraldamine. Renoveeritud Pauluse kirik pakub selleks unikaalset võimalust, sest seal on valmimas Eesti üks suurimaid oreleid ning kirikusaalis on kaasaegne heli- ja videotehnika.

„Kui laul tuleb suust, siis suundub see kõrva. Kui laul tuleb südamest, siis läheb see hinge. Kui laul tuleb "justkui kuskilt kõrgemalt", siis viib see hinge ka üles, kõrgemale,“ selgitab koguduse organist Anna Humal mõtet, millest seltsi tegevuses lähtutakse.

Tartu Pauluse Kirikumuusika Seltsi taasavamise kontsert tuleb enne kiriku avamist, sest üle viie aasta toimub Tartus EELK kirikupäeva ja laulupeo suursündmus. Pauluse kiriku pidulik avamine on 12. septembril, pidulik jumalateenistus ja orelikontsert pühitsetud kirikusaalis toimuvad 13. septembril.

Pauluse Kirikumuusika Selts loodi 1923. aasta kevadel.

Tartu Pauluse Kirikumuusika Seltsi kontserdid aastal 2015:

P, 13.09 kl. 17 esimene orelikontsert uuel orelil, Kristel Aer, Göran Grahn, Anna Humal, Urmas Taniloo, Hardo Kriisa, koor Saksamaalt Brelingenist

L, 26.09 kl. 19 Tõnis Mägi, Robert Jürjendal, musitseerivad laserharf, klaver ja orel

Muusikasari “Süütame küünla”

E, 2.11 kt 17 palvus ja kl.18 hingedepäeva kontsert krüptisaalis, kontratenor Ivo Posti, flööt Lande Lampe-Kits, väikeorel Anna Humal

P, 8.11 kl. 17 orelikontsert, Andres Uibo

P, 15.11 kl. 17 sügisbarokk, viiul Kristel Eeroja-Põldoja, tšello Heiki Palm, orel Anna Humal, Pauluse noorteansambel

P, 22.11 kl. 17 pühalaul ja orel, Eerik Jõks ja Arno Gabriel Humal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles