Fortum alustas Tartus kaugjahutusvõrgu ehitust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soola ja Väike-Turu ristmikul alustas Fortum kaugjahutusvõrgu ehitust.
Soola ja Väike-Turu ristmikul alustas Fortum kaugjahutusvõrgu ehitust. Foto: AS Fortum

Juba mõnda aega on küttefirma Fortum uurinud võimalusi ja kombanud klientide huvi, kas Tartus võiks olla vajadust kaugjahutusvõrgu järele. Eile läkski ehituseks.

Fortumi teatel pandi eile õhtul maha kaks esimest kaugjahutustoru Soola ja Väike-Turu tänava vahelise ristmiku alla. See oli esimene samm 1,3 km pikkuse kaugjahutusvõrgu ehituses Tartu kesklinnas. Ehitamine jätkub Turu tänava suunas.

Fortum Tartu juhatuse esimees Margo Külaots tõdes kaevamistöödest rääkides, et eilne õhtu oli ajalooline hetk Eesti energeetikasektoris. Nimelt on kaugjahutus täiesti uudne lahendus äri- ja kaubandushoonete jahutamiseks nii Eestis kui kogu Baltikumis.

«Fortumil on pikaajalised kogemused kaugjahutuse alal nii Rootsis kui ka Soomes,» täpsustas Külaots. Stockholmis on Fortumil näiteks üle 600 jahutuskliendi ning jahutusvõrgu pikkus ületab 200 kilomeetrit.

Kaugjahutusprojekti plaan näeb ette 13-megavatise jahutusjaama rajamist Emajõe äärde Fortum Tartu Turu 18 kinnistule ning 1,3-kilomeetrise kaugjahutusvõrgu ehitamist Tartu kesklinna.

Kaugjahutusjaam kasutab külmatootmiseks nii traditsioonilisi tööstuslikke jahutusseadmeid kui ka külma jõevett. Erinevate lahenduste kombineerimine erinevatel aastaaegadel võimaldab optimeerida külmamasinate töörežiime ja võimsust selliselt, et jahutust suudetakse klientidele pakkuda konkurentsivõimelise hinnaga ning puudub majanduslik mõttekus lokaalsete jahutusseadmete paigaldamiseks. Oluline on ka asjaolu, et kaugjahutuse müratase on väga madal ning jahutuse kandjaks on vesi, mitte kahjulikud freoonid, lisas Külaots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles