Näitus lõikab teravalt

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egge Edussaar-Harak on toonud näitusele nugadekomplekti «Kolm põrsakest ja hunt».
Egge Edussaar-Harak on toonud näitusele nugadekomplekti «Kolm põrsakest ja hunt». Foto: Kristjan Teedema

Tartu kunstimaja väikses saalis avati täna mitmeti tavatu väljapanek. Selles majas ei ole mäletatavasti varem olnud ühtki näitust, mis koosneb väiksematest ja suurematest teravatest nugadest. Erakordne on ka asjaolu, et nende looja, metalli- ja nahakunstnik Egge Edussaar-Harak ei ole varem isikunäitust teinud.

Näitus «Sahtlis» esitab valiku nikerdatud ja muud moodi töödeldud nugasid ja nende tuppi ning keskendub kunstniku viimase kümne aasta lemmikteemadele. Tema teostest paistab välja põhjamaist mütoloogiat.

«Tahan selle näitusega tänada oma õpetajaid, kes on mind rikastanud erinevate oskustega,» märkis Egge Edussaar-Harak. «Eriti soovin meeles pidada eelmisel aastal meie hulgast lahkunud Meelis Säret ehk Vanakaru, kelle sõbralike juhtnööridega õppisin nikerdatud teradega uhkeid nuge tegema.»

Näitus «Sahtlis» on erakordne ka seepärast, et teravad teosed on välja pandud lukustatud vitriinides, mida on kokku tosin. Lisaks terasele on kunstnik kasutanud nugade valmistamiseks messingit, melhiorit, hõbedat jm. Vitriinid on valmistatud kunstniku kavandi järgi.

Kahes kõrvutises vitriinis on kokku neli nuga – kolm väikest, mille loomiseks on kunstnik tellinud Saksamaalt kolme erineva roosa tooniga puitu, ning üks hirmuäratav pussnuga, mille läikiva metalli kõrvalt paistab põdrasarve, kasetohtu ja karjala kaske. Kõigele sellele kokku on kunstnik andnud nime «Kolm põrsakest ja hunt».

Egge Edussaar-Harak peab ennast osaliselt tartlaseks ja osaliselt tallinlaseks. Ta on saanud 2005-2009 Tartu kõrgemast kunstikoolist nahakunstniku ja 1997-2001 Eesti kunstiakadeemiast metallikunstniku diplomi.

Kunstimaja suures saalis avati samuti täna kunstniku Ivar Kaasiku maalinäitus «Enfant terrible». Väljapaneku 38 maali on ta oma autos kohale toonud Saksamaalt, kus ta elab ja töötab.

Ivar Kaasiku isikunäituse eesmärk on väljapaneku saatesõnade kohaselt tutvustada publikule laiemalt kunstniku nägemust iseendast, tema seostest traditsioonide ja tänapäevaga. Teemadeks on kadumaläinud illusioonid ja eesmärgid, depressioon ja massikultuur. Samuti rahvastiku suure osa kaotus, lahkumine läände, vaesus ja kokkuhoid, pagulus ja identiteedi puudumine.

Mõlemad näitused on Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) vaadata 26. juulini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles