Luterlaste kirikupäeva sündmuste tipuks kujuneb laulupidu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EELK eelmise kirikupäeva laulupeolised kogunesid 12. juunil 2010 rongkäiku Tartu toomkiriku varemete kõrval.
EELK eelmise kirikupäeva laulupeolised kogunesid 12. juunil 2010 rongkäiku Tartu toomkiriku varemete kõrval. Foto: Kristjan Teedema

Kolmas nädalavahetus järjest koguneb Tähtveres laulukaare alla koore. Sel laupäeval kõlavad Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) koguduste kirikupäeva ürituste hulka kuuluval laulupeol vaimuliku sisuga laulud. Tulemas on 3000 lauljat, kes lähevad lavale laste-, nais- ja segakooridena.

Eelproove on peetud mitmes Eesti linnas aprillist saati. Kõik lauljad, pillimehed ja dirigendid saavad kokku Tartu laululaval reede hommikul, et harjutada kooriliikide kaupa õhtuni. Kirikupäeva avajumalateenistus on samal õhtul kell 19 Peetri kirikus.

Peaproov käib laulukaare all laupäeva hommikust pärastlõunani. Kell 15.30 hakkab Toomemäelt liikuma laulupeorongkäik, kontsert «Maarjamaa – Isa maa» laululaval Raul Talmari kunstilisel juhtimisel algab kell 17.

«Eestlased on laulurahvas,» märkis EELK peapiiskop Urmas Viilma üleskutses kiriku kaastöölistele ning koguduste liikmetele ja nende peredele ja sõpradele. «Rõõmustavaks tõsiasjaks on seegi, et luterliku kiriku kuulutuse üheks oluliseks osaks on olnud läbi ajaloo muusika ühes selles sisalduva sõnumiga.»

EELK kirikupäeva esimesed üritused neljapäeval on samuti muusikalised. Kell 19 kõlab Jaani kirikus Johannes Brahmsi «Saksa reekviem» EELK koorijuhtide ja organistide segakoori ning Saksa külaliste - Gaueri koori ning solistide Anne Bretschneideri (sopran) ja Michael Jäckeli (bariton) esituses. Klaveril Jorma Toots ja Ebe Müntel, timpanitel Valdeko Vija. Dirigeerib Lothar Mohn. Samal õhtul kell 21 annavad Peetri kirikus tervituskontserdi organistid Tuuliki Jürjo, Anna Humal, Arno Gabriel Humal, Anneli Klaus, Tiia Tenno ja Toomas Trass.

EELK kirikupäeva peetakse iga viie aasta järel. Tänavuse kirikupäeva ja laulupeo üksikasjalist kava saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles