Põltsamaal tuleb põltsamaalaste kokkutulek

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põltsamaalaste kokkutuleku plakat.
Põltsamaalaste kokkutuleku plakat. Foto: Põltsamaalaste kokkutulek

Põltsamaale kutsutakse kõiki selle paigaga seotud inimesi 31. juulist kuni 2. augustini, mil linnas peetakse esimest põltsamaalaste kokkutulekut.

Üritusel tutvutakse üksteisega, saadakse osa kutseliste ja harrastajatest kultuuritegijate esinemisest, uudistakse ajaloo- ja kultuuriväärtusi, lahutakse meelt paikkonna puhke- ja turismiatraktsioonidel jm. Põltsamaalaste Kokkutuleku idee algataja ettevõtja Ülle Saksniidu sõnul on sündmuse eesmärk taastada ja tugevdada endiste põltsamaalaste sidet oma kodukoha, sõprade ja tuttavatega.

«Vaatamata seni suhteliselt tagasihoidlikutele kontaktidele linna ja selle lähiümbrusega, püsib paljudel soov kodupaika uuesti külastada,» rääkis Saksniit. Tema sõnul kuuleb inimestelt, et tuleksin küll, aga pole enam kelle juurde tulla. See üritus võiks olla aga tuleku põhjuseks ning vaatamisväärset leidub Põltsamaal palju. Nii ajaloohõngulist kui ka nüüdisaegset. Kasvõi Põltsamaa jõe kalapääsla ja kogu korrastatud jõe ümbrust.

Saksniit märkis, et initsiatiivi ja julgust kokkutuleku läbiviimiseks andis ka asjaolu, et temale ja Viljar Päivilile kuuluva pereettevõtte Carl Schmidti maja majutus- ja toitlustusteenust on kasutanud mitmed välisriigis elu- ja töökoha leidnud Põltsamaa juurtega inimesed. Põltsamaalaste kokkutuleku avapäeval kogunetaksegi Carl Schmidti maja restorani, kus lauldakse ühiselt Eesti ja Põltsamaa laule, kohtutakse välismaal elavate Põltsamaa juurtega inimestega, vaadatakse Andrus Kivirähki kirjutatud monoetendust «Sinised kilesussid jalas» Indrek Taalmaa esituses ning maitstakse kohalikel põldudel kasvanud viljadest valmistatud roogasid.

Põltsamaa muusikakooli sisehoovis etendub avapäeval kultuurikeskuse täiskasvanute näiteringi liikmete mängitud ajaloole ja tänastele uudistele tuginev etendus «Põltsamaa lood».

Augusti esimesel päeval kogunetakse Põltsamaa lossihoovis. Lions klubi eestvedamisel toimub seal heategevuslik sigade grillimine. Lisaks valitakse Põltsamaa rammumees, avatud on lasteala ja kavas on erinevad käsitöö- ning kunsti töötoad. Kogu päeva käib laval kultuuriprogramm, kus astuvad üles erinevad Põltsamaa kollektiivid. Kohaliku toodanguga saab tutvuda laadal ja päeva lõpus bändi saatel jalga keerutada hiliste õhtutundideni, kinnitas Põltsamaa lossi arendusjuhataja Piia Uuspõld.

Teoks saab ka kanuumatk Põltsamaalt Kamarisse. Põltsamaa käsitööselts avab Anne Üti käsitöökaardi töötoa. Pesta ja lõõgastuda saab parvesaunal Kamari järvel ja sõita Kamari saarte vahel.

Päev hiljem minnakse aga kanuumatkale suunal Põltsamaa-Pajusi. Spordihoone Felixhall kunstmurul proovitakse aga võimeid Elmo Krummi poolt loodud üldfüüsilisel seeriavõistlusel.

«Põhjalikumad järelkajad kokkutulekule avalduvad kindlasti pärast toimumist, kuid loodame et piirkonda hakatakse pidama veelgi väärtuslikumaks paigaks,» märkis Saksniit. Osalejate ideed ja ettepanekud kandi arendamiseks edastatakse kohalikule omavalitsusele. «Ja mine tea, ehk loob mõnigi kunagine kokkutulekul kaasa löönu oma kodu Põltsamaal.»

Iga kokkutulekul osaleja saab kokku panna endale sobiva päevakava. Registreerimislink on siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles