Anu Raud näitab mõisahäärberis uusi ja vanemaid vaipu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Raud räägib oma gobeläänist "Koduvärav" (selja taga), mis on valminud aastal 2011 ja toodud Eesti põllumajandusmuuseumisse Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumist.
Anu Raud räägib oma gobeläänist "Koduvärav" (selja taga), mis on valminud aastal 2011 ja toodud Eesti põllumajandusmuuseumisse Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumist. Foto: Margus Ansu

Tekstiilikunstnik Anu Raud avas täna Ülenurme mõisas tegutsevas Eesti põllumajandusmuuseumis oma näituse, mida mõisnik oleks omal ajal väga imeks pannud, vahest koguni ära keelanud selle ülespaneku oma häärberi mõlema korruse saalis. Kannavad ju mulgi värvides seelikus hallipäise naise loodud gobeläänid ehk maakeeli vaibad lihtsa talurahva rõivaste mustreid ja muid märke nende elust. Kõik see on maalähedane, maaga seotud.

Näituse «Maaga seotud» üht osa saab vaadata Uhti kõrtsis. Mõisahäärberi alumise saali seintel on kuus tööd ja ülemises saalis samuti kuus, aga ka üks kavand. Ülakorrusel on mõnigi töö, mis on tehtud villasele kangale mõnusa huumori ja mulgiliku näpunööriga, alakorrusel on seevastu mängus väga tõsiseid kujundeid.

Näiteks tänavu valminud gobeläänile «Pole kodus», millesse on jäädvustatud uksele asetatud luud, andis Anu Raud kaasa lause «Üks rahvas jättis kodu maha, pani luua ukse taha».

Näitust «Maaga seotud» saab Eesti põllumajandusmuuseumis ja ka Uhti kõrtsis vaadata 10. augustini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles