Uued kaldapiirded tulevad Emajõe äärde sügiseks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
21. juuni hommikul põrutas parklas ootamatult liikuma hakanud Toyota Emajõe kaldapiiretesse, jäädes seal pidama.
21. juuni hommikul põrutas parklas ootamatult liikuma hakanud Toyota Emajõe kaldapiiretesse, jäädes seal pidama. Foto: Politsei

Emajõe paremkaldal kõrgel betoonrinnatisel jalakäijaid vette kukkumast takistavad piirded näevad välja küll ajahambast puretud, kuid on piisavalt tugevad, et pidada kinni näiteks ootamatult liikuma pääsenud auto.

Sügiseks plaanib linn jõe turuhoonepoolsel kaldal piirded välja vahetada. Ehitaja selleks on leitud, praegu käib teostusjoonise koostamine, selgitas Tartu linnapuhastuse peaspetsialist Mart Lukason.

Auto jäi piirdesse pidama

Nii mõnelegi tartlasele on viimastel päevadel silma jäänud, et kaldapiire turuhoone parkla juures on kõver ning üks metallist torupost betooni kohalt murdunud. Selle põhjuseks on jaanieelne vahejuhtum, kui parklast ootamatult liikuma pääsenud sõiduauto paiskus piirdesse.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peiteli sõnul leidis vahejuhtum aset 21. juunil kella 10.20 paiku. Juhtuvat nägi pealt ka üks politseitöötaja, kelle kinnitusel ei istunud Toyota linnamaasturi roolis kedagi, kuid auto liikus parklast vastu Emajõe kaldapiiret.

Hiljem selgus, et masinal polnud käiku sees ning ka käsipidurit polnud omanik peale tõmmanud. Sõiduki uksed olid lahti ja nii saadi maasturile jõekaldal käsipidur peale tõmmata.

Autoomanik transportis ise masina minema. Õnnetusega tekitati ka varalist kahju.

Vahepeal on teedeteenistusele antud ülesanne piirded üle vaadata. Murdunud ja ka ümberkaudseid käsipuude kandeposte silmitsedes tuleb tõdeda, et neid on betooni kohalt juba korduvalt keevitatud. Küllap tuleb seda teha nüüdki, sest uusi piirdeid hakatakse paigaldama eeldatavalt alles augustis.

Valgustusega piire

«Eks ta mõne aasta ikka veel vastu peaks, aga rahvahääletusel otsustati see välja vahetada,» tõdes Mart Lukason kaldapiirdest rääkides. Kaasava eelarve hääletusel otsustasid linlased piirete uuendamisse suunata 70 000 eurot. Sellest paraku ei piisa, kuid linnavalitsus on lubanud leida puuduvad 14 000 eurot, lisas Lukason.

Arvatavalt lähipäevil valmib tehniline projekt ning siis arutavad linna ja ettevõtte esindajad läbi, kas kõik piirde ohutuse ja väljanägemise tingimused on täidetud. Piire peab olema vastupidav, sest näiteks tudengipäevade ajal vaatab jõel toimuvat päris palju rahvast ning see peab taluma survet, täpsustas Lukason.

Omalaadseks teeb arvatavalt augustis paika saava piirde asjaolu, et see on valgustatud. Selleks paigaldatakse käsipuu sisse kaablid, toiteplokid ja leedribad.

Lisaks piiretele pannakse kaldale paika ka kaks redelit. Seda juhuks, kui jõkke on sattunud inimesed, kes vajavad abi, aga kõrgest kaldakaitsest nad üles ronida ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles