Eesti uusim linnuliik on stepiviu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaal on linnuvaatlejad juba kolm päeva saanud jälgida stepiviu (Buteo rufinus) tegemisi.
Valgamaal on linnuvaatlejad juba kolm päeva saanud jälgida stepiviu (Buteo rufinus) tegemisi. Foto: Uku Paal

Eesti Ornitoloogiaühing on kuulutanud tänavuse aasta viuaastaks. Sellele otsekui krooniks avastati nädalavahetusel Eestis uus linnuliik, kelleks on samuti viu - stepiviu (Buteo rufinus).

Stepiviud märkas laupäeval, 27. juunil Valgamaal Korva luhal linnuvaatleja Tarmo Teppe. Viimati nähti lindu samas kohas täna kella 11 paiku, mis annab tunnistust, et lind, kes peaks praegu jahti pidama näiteks Türgis, elutseb Lõuna-Eestis. Kas haruldase sisserändaja näol on tegemist paikse linnuga, sellele on ornitoloogiaühingu liikmete sõnutsi esialgu veel vara hinnangut anda.

Stepiviu on levinud Lõuna- ja Kagu-Euroopas, Kesk-Aasias, Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas, talvitusalad ulatuvad lõunas India ja Ida-Aafrikani, kinnitas Eesti linnuharulduste komisjoni esimees Margus Ots. Stepiviu elupaikade kohta saab rohkem infot Birdlife International'i veebilehelt:

Stepiviu sattumist Eestisse on kaua oodatud, kuid varem ei ole liigimäärangut tõestada õnnestunud, kinnitas Ots. Stepiviu on Eesti liiginimekirjas 386. linnuliik.

Viimati sai Eesti uue linnuliigi mullu kevadel, mil 2014. aasta 4. juunil kohati Harjumaal Rammu saarel kõnnu-väikelõokest (Calandrella rufescens). Selle linnu lähim pesitsusala on Kagu-Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles