Tartust läks Kuperjanovisse aega teenima ka õrnema soo esindaja

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna hommikul läks Kaitseressursside ameti juurest aega teenima kaks bussitäit noori. Teiste hulgas ka Hanna Laas.
Täna hommikul läks Kaitseressursside ameti juurest aega teenima kaks bussitäit noori. Teiste hulgas ka Hanna Laas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Täna hommikul saatis Kaitseressursside amet kahe bussiga Tartust Võru poole üle neljakümne uue ajateenija, keda olid ära saatma tulnud sugulased, sõbrad ja tuttavad. Tartust läks ajateenistusse ka üks tütarlaps.

Sel kevadel Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi lõpetanud Kristjan Rammu (18) ütles enne ärasõitu Tartu Postimehele, et läheb aega teenima ärevate tunnetega. «Ikkagi uus katsumus,» sõnas Rammu, kes astus sõjaväkke vabatahtlikuna.

Ajateenistuse kõige suuremaks kartuseks pidas Rammu varajast ärkamist, sest siiani on tema päev alanud alles lõuna paiku. «Tavaliselt sai ikka kell üks või pool kaks ärgatud,» muigas noormees ning lisas, et suurt ärasaatmispidu ta ei pidanud.

Möödunud aastal Tartu kutsehariduskeskuse lõpetanud Timo Uri (21) sõnas, et ei oska ajateenistusest oodata midagi erilist. «Mingeid kartusi mul ei ole ja ma arvan, et peaksin hakkama saama,» lausus Uri.

Oma füüsilist vormi hindas ta heaks. «Olen ikka teinud neid harjutusi, mis seal on vaja teha. Kätekõverdused ja jooksmine,» sõnas Uri ning ei salanud, et pidas enne ärasõitu sõpradega maha ka korraliku lahkumispeo.

Koos Uriga teenistusse sõitnud Rauno Ruusand (20) ütles, et läks ajateenistusse samuti vabatahtlikuna. «Lõpetasin eelmisel aastal Miina Härma gümnaasiumi, aga kõrgkooli ei proovinud. Tegin aasta aega tööd,» lausus Ruusand. Tema kindel soov oli läbida just 11-kuuline, mitte 8-kuuline ajateenistus.

Ajateenistuse kõige keerulisemaks osaks pidas Ruusand seda, kuidas vaimselt hakkama saada. «Ma arvan, et füüsilisega ma küll nõrgaks ei jää, aga vaimselt tuleb seal ennast küll valmis panna,» lausus noormees.

Koos noormeestega sõitis täna Kuperjanovi pataljoni aega teenima ka Hanna Laas (19), kes lõpetas sel kevadel Hugo Treffneri gümnaasiumi. «Kui keegi tahab õppida oma kodumaad kaitsma, siis ei ole vahet, kas sa oled tüdruk või poiss. Ma arvan, et need kogemused ei jookse kindlasti mööda külgi maha,» sõnas Laas ning teatas, et jõuab kõrgkooli minna edasi õppima ka peale teenistust.

Heledapäine tütarlaps tunnistas, et kuigi sõjaväes ootab ajateenijaid ees korralik füüsiline koormus, ei pane see teda muretsema. «Kindlasti on raskemaid päevi, aga on ka lõbusamaid päevi. Ma arvan, et minu vorm pole halb ja peaksin hakkama saama. Päris viiskümmend kätekõverdust ei tule, aga kahekümne viiega saan hakkama,» lausus Laas ning kinnitas, et tunneb ennast noormeeste seltskonnas koduselt.

«Mul on kodus viis venda ja olen sellega harjunud,» lausus tütarlaps.

2. jalaväebrigaadi teabeohvitser nooremleitnant Jaanika Ojakõiv ütles, et üle Eesti peaks seekord Kuperjanovisse tulema aega teenima ligi nelisada noort, kellest 44 on Tartust. «Nende teenistusaeg on kõigil 11 kuud ja neist saavad jaoülemad, rühmaülemad, reservrühmaülemad, autojuhid, meditsiinirühma liikmed,» lausus Ojakõiv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles