Eesti esimese kopsusiirdamise tulemus selgub lähipäevil

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kliinikumi kirurg Tanel Laisaar. Patsiendi Natalja Pälli viis ta kopsude siirdamiseks Viini Ülikooli kliinikumi. Kogutud teadmised ja kogemused võimaldavad tal nüüd siirdamist ette võtta ka Tartus.
Tartu Ülikooli kliinikumi kirurg Tanel Laisaar. Patsiendi Natalja Pälli viis ta kopsude siirdamiseks Viini Ülikooli kliinikumi. Kogutud teadmised ja kogemused võimaldavad tal nüüd siirdamist ette võtta ka Tartus. Foto: Silla Annuk

Kas eile Tartu Ülikooli kliinikumis tehtud Eesti esimene kopsusiirdamisoperatsioon õnnestus, selgub järgnevatel päevadel. 64-aastasele Tartumaa naisele lõikuse teinud dotsent Tanel Laisaar tõdes, et esimesed operatsioonijärgsed päevad on haige paranemisel kriitilise tähtsusega.


Kliinikumi teatel opereeris dr Laisaar koos oma meeskonnaga juba aastaid kroonilist kopsuhaigust põdenud naist. Arsti sõnul on operatsioon ning vahetu postoperatiivne periood kulgenud ootuspäraselt. Patsient on intensiivraviarstide hoole all, sest just esimestel operatsioonijärgsetel päevadel on oht erinevate komplikatsioonide tekkeks suurim.

Ettevalmistused kopsusiirdamiseks algasid juba kolme aasta eest, mil kliinikumi arstid alustasid kopsusiirdamise alast koostööd Viini ülikooli haigla kolleegidega. Siirdamise programm on olnud pikaajaline, selle üks etapp oli esimesele eestimaalasele kopsude siirdamine Viini haiglas 2009. aasta aprillis.

Dr Laisaare sõnul on Eestis kopsusiirdamise ootelehel neli patsienti. Lisaks on arstide vaateväljas umbes 10 patsienti, keda uuritakse täiendavalt siirdamise võimalikkuse suhtes.

Eesti-suuruses riigis on kopsusiirdamise operatsioonide vajadus umbes 6-8 operatsiooni aastas.

Kliinikumi ülemarst dr Margus Ulst tunnustas haigla arstide ja õdede tööd. Ta lisas, et kõrgeima etapi raviasutusena on innovatsioon, uute meetodite kasutuselevõtmine ning arstkonna koolitamine meile äärmiselt olulised.

Kes oli siirdatud kopsu doonor, seda kliinikum ei avalda. Tartu Ülikooli kliinikumi avalikkussuhete juhi Kristi Taeli kinnitusel ei saa seda teada ka patsient.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles