Tartu linna päev vallutab südalinna

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linna päev möödunud aastal - tantsud ajas ja ruumis.
Tartu linna päev möödunud aastal - tantsud ajas ja ruumis. Foto: Margus Ansu

Esmaspäev on kesklinnas, raamatukogudes ja muuseumides Tartu linna päev. Lisaks toimuvad ekskursioonid ning autasustatakse kuldpulmapaare, silmapaistvaid tartlasi ja kaunimaid kodusid.

Korraldaja, Tiigi Seltsimaja projektijuht Aile Parmsoo rääkis, et sel aastal on tähelepanu all põneva ajalooga Rüütli tänav. Sellega seoses tuleb seal näiteks giidiekskursioon pikki tänavat, et tuua esile, mida me võib-olla argipäevas ei märka.

«Esiteks see, et kivisillutise vahel paiknevad puiduraamid märgivad majade asukohti, mis vanasti ulatusid praegusele tänavale välja,» kirjeldas Parmsoo. «Rüütli tänaval on üleüldse väga palju põnevaid maju ning see koosnes kunagi tegelikult kolmest tänavast.»

See, et mitmed üritused toimuvad sildadel või seoses nendega, on seotud Tartu linnamuuseumi näitusega Kaarsillal ja «Üle jõe» projektiga. Näitus Kaarsillal heidab Parmsoo sõnul pilgu sellele, missugused vaated olid jõe ääres enne sõda. Sellest tulenevalt tuleb ka giidiga rattaekskursioon, mis viib inimesed jällegi tänastele sildadele.

Lisaks on võimalik külastada mitmeid asutusi, mis tavaliselt on linnarahvale suletud: näiteks uus Annelinna päästekomando maja, Vanemuise väike maja ning Pauluse kirik ühes keldri ja kellatorniga.

Kas teate?

Südalinn

Päev algab kell 10 hommikukohviga koos linnapeaga Raekoja platsil, millele järgnevad keskpäeval ekskursioon Rüütli tänaval ja mälumäng Ruunipizzas. Kell 18 avatakse Peeter Põllu park.

Muusika-aasta tähistamine

Alates kella 16.30st kontserdid Hugo Treffneri gümnaasiumi, Rüütli 11 ja Rüütli 6 treppidel ning Rüütli 14 rõdul.

Muuseumid

Avatud on näitused Tartu linnamuuseumis ja ERMi postimuuseumis. Toimuvad ekskursioonid Eesti spordimuuseumis, Kaarsillal, TÜ kunstimuuseumis ja ratastega mööda Tartu sildasid.

Tartu linnaraamatukogud ja harukogud

Päev läbi lahendatakse Tartu linna päeva ristssõnasid, toimuvad muinasjutuhommikud, ekskursioonid ja linnaraamatu külgrõdul etteasted.

Avatud uksed

Ekskursioonid Annelinna päästekomandos, Tartu päästekomandos ja Tartu ratsakoolis. Samuti jalutuskäigud Tartu seikluspargis, Vanemuise väikses majas ja Pauluse kirikus.

Täpsema kavaga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles