Karis: TÜ tudengite arv võiks olla kolmandiku võrra väiksem

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektor Alar Karis volbriööl 2009 võimu tudengitele üle andmas.
Tartu Ülikooli rektor Alar Karis volbriööl 2009 võimu tudengitele üle andmas. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli rektor Alar Karis avaldas arvamust, et ülikooli tudengite arv võiks olla ühe kolmandiku võrra praegusest väiksem.

«Kui Tartu Ülikoolis on praegu 17 000 tudengit ja mitte väga ammu oli veel 6000 üliõpilast, siis mõistlik oleks ehk praegust arvu kolmandiku võrra vähendada,» leidis Karis ETV saates «Kahekõne».

«Usun, et selles suunas me tasapisi tegutseme.»

«Muidugi võiks olla ideaal, et õpetame ainult tasuta, riigi ehk meie kõigi kulul, aga siis võiks olla teada, mida me vajame. Tänapäeval me ei tea, mis spetsialiste me ja kui palju me täpselt vajame,» kurtis Karis.

«Maine ja prestiiž on muutunud maailma ülikoolides olulisemaks, kui see, mida seal sees õpetatakse ja kuidas. Sisu, eriti õpetamine on jäänud tagaplaanile. See on seotud teadustegevusega, kuna prestiiž ja maine tuleb läbi teadustegevuse, õpetamine jääb unarusse,» tõdes TÜ rektor.

«Muidugi peaksid õppejõud liikuma, olgu siis Tartust Tallinna ja vastupidi, agaveel parem kui Helsingisse või veelgi kaugemale. Kui aga lahkutakse ühest ülikoolist seepärast, et kolleegiga läbi ei saada, kui on Eestisse teist ülikooli vaja, kuhu konflikti puhul minna, siis see on küsitav,» rõhutas Karis.

«Tänapäeva maailm on selline, et püütakse oma kohalolekut näidata kõikjal maailmas, see on maailma juhtivate ülikoolide poliitika tänapäeval,» põhjendas Karis ülikoolide osakondade avamist teistes linnades. «Täna pole professor lojaalne enam oma ülikoolile, vaid erialale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles