Osaajaga lasteaiakoha eest tuleb Tartus vähem maksta

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed
Lasteaed Foto: Kristjan Teedema

Tartu volikogu viis täna sisse korra, mille kohaselt lasteaiakohta osaajaga kasutades tuleb selle eest tasuda vastavalt kasutatud ajale. Kohatasu on praegu 58.50 eurot, poole aja eest 29.25 .Tartu abilinnapea Tiia Teppan selgitab, kuidas see tegelikkuses käima hakkab.

Mida peab lapsevanem tegema selleks, et tema laps saaks lasteaiakohta osaajaga kasutada?

Kõigepealt peab lapsevanem suhtlema esimese instantsiga ehk lasteaiadirektoriga. Kui lasteaias leidub samas rühmas ka teine laps, kes on nõus jagama päeva – kes hommikupoolikul või kes õhtupoolikul ­­– või nädalapäevi, näiteks väike Malle käib esmaspäeval ja teisipäeval, aga Kai kolmapäeval, neljapäeval ja reedel, ehk kui nad kasutavad seda ühte kohta kahepeale, siis on see võimalik. Vastavalt kasutatud ajale on tasu maksmine.

Praeguse korra järgi ei ole justkui öeldud, mis on see minimaalne aeg, millal lasteaias peaks käima.

Koht peab olema täidetud kahe lapse peale. Kui üks käib ühe päeva nädalas, peab teine käima neli päeva.

Kuidas õnnestub sellisel viisil täita õppekava?

Hariduskomisjonis tõusis lasteaiapedagoogidel küsimus, et õpetajad vastutavad lapsele alushariduse andmise eest, õppekava täitmise eest, kuid see vastutus on tegelikult lapsevanemal. Lapsevanem vastutab selle eest, kuidas tema laps kooliküpseks saab. Laps tuleb ju kooli saata.

Kui lasteaiakohta kasutatakse 50/50 põhimõttel, siis kuidas ikkagi on võimalik poole ajaga saada täistulemus?

Lapsevanem peab siis last kodus õpetama, teda järele aitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles